Зелените банани дават перфектната безглутенова паста

25/06/2012 20:32

 Зелените банани могат да дадат отговор на загадката как да се произведат вкусни и относително евтини безглутенови макаронени зиделия.

Изследване на бразилски учени, публикувано в последния брой на Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, предлага решението на този проблем. Оказва се, че брашното от зелени банани позволява да се произведе евтина и вкусна безглутенова паста, която при това е бедна на мазнини.  

Екипът на Dr Renata Puppin Zandonadi провел сравнение между стандартна паста от пълнозърнесто брашно и яйца и такава, произведена от брашно от зелени банани, яйчни белтъци, вода и хидроколоиди. Заместителят получил изключително висока оценка по отношение на вида, качеството, вкуса и аромата не само от стандартния вкусов панел, но и от дегустатори с цьолиакия.

Освен това, зелените банани дали продукт с изключително ниска масленост, което е много важно за болните. Обикновено, при производството на безглутенови храни, липсата на протеина се компенсира със завишено маслено съдържание.

Положителната обратна връзка дава надежда на екипа, че предложеното решение може да бъде тествано в условията на индустриално производство и пуснато в продажба.

—————

Back