Здравословните продукти: ръст по време на криза - част IV

17/11/2011 23:20

Храненето на възрастните хора - нови възможности

Имайки предвид, че възрастните хора (50+ години) са основната демографска група, която купува здравословни храни, те заслужават специално внимание в тази статия. Ако искате да пуснете на пазара продукт с научно подкрепени здравословни ползи, помислете отново дали да го предложите на четиридесетгодишните. Най-често основната Ви целева група ще си останат петдесет и повече годишните. Макар трудна и намаляваща като брой, тази група е и благодатна, защото е много лоялна към марките, които дават осезаем здравословен ефект. Повечето компании правят такова разделение в нея:

  • Младенци (здрави и физически активни) - 50-60 години
  • Млади възрастни - 60-70
  • Възрастни - 70-80
  • Най-възрастни (крехки, болестите са ежедневие) - 80+

Средните две групи са в преходен период към по-осезаеми здравословни проблеми, които започват в 60-те им години и водят до значима промяна в начина на живот през 70-те.

Характерно при продуктите за възрастни е припокриването на храните, продавани в супермаркетите и тези, които се продават под чадъра на медицинските храни. Danone наскоро представи своята ОТХ концепция - продукти, които пресичат границите на храните в супермаркетите и лекарствените средства, които се намират в аптеките. Първият продукт в новата серия е Nutrifit, високопротеинова млечна напитка, която спомага за запазване на мускулната маса в процеса на остаряване. Саркопенията - или загубата на мускулна маса, а от там и на свобода на движението - засяга прогресивно мъжете и жените с напредване на възрастта, като се среща при над 50% от хората над 80 год.

Друг често срещан здравословен проблем при възрастните хора, свързан със загубата на мобилност и независимост, са болестите, засягащи костната система. Може би единственият успешен продукт в това направление е Anlene на Fronterra - четири пъти по-богат на калций в сравнение с обикновеното прясно мляко. С посланието "здрави кости = активен начин на живот" Anlene се цели в групата 40+, като постига над 300 млн. долара годишни продажби, цена 100% над тази на млякото и първо място в категорията "храни за здраве на костната система" в Азия. Наред с продукта, Anlene предоставя на потребителите скенери за проследяване плътността на костите и безплатна хранителна консултация. От 2006 г. насам Fronterra е раздала над 4 млн. скенера. Компанията смята, че ангажиментът клиента да получи потвърждение за действието на продукта се е оказал 5 пъти по-ефективен от чистата реклама. Това доказва колко важно е да се покаже на потребителя ползата от продукта, особено когато той не може да бъде почувстван бързо и лесно.

 

В заключение

Примерите, които дадохме, демонстрират, че в области като контрол на теглото, диабет, спортни храни, храни за възрастни и др. предлагането на услуга наред с продукта е не само възможност, но и силно конкурентно предимство. Експериментите в областта на услугите се увеличават. В момента във Франция Nestle тества концепцията HomeCare, при която наред със специална храна, на хората, излязли от болница, се предлага доставка до домовете и грижа от страна на здравни работници. Грижата за потребителя вече не се изчерпва с продукта, а със цялостното обслужване, което ще доведе до траен положителен здравословен ефект.

 

(Край)

  

 

 

 

—————

Back