Здравословните храни: ръст по време на криза - I част

14/11/2011 23:25

Фирмите, които произвеждат продукти, отговарящи на здравословните изисквания на потребителите, постигат съществен ръст в продажбите дори и в условията на криза. Ако Вашата марка съответства на някой от водещите  критерии като натурален произход, добър вкус, удобство, отличен маркетинг и др. , има голяма вероятност да постигнете не само по-голям обем продажби, но и да наложите високи цени в момент, когато потреблението е свито.

В няколко поредни статии Ви запознаваме с едни от най-важните двигатели на търсенето в този сегмент.

 

Натурален: основното изискване на консуматорите

Описанието "натурален" днес повече от всякога става основно изискване на консуматорите, дори и за продукти, които не попадат в категорията "здравословни". Интересното при този критерий е, че той се формира в съзнанието на потребителя, а не попада под някаква законодателна или техническа дефиниция. Най-общо казано, натуралният произход се свързва с две широки категории продукти:

  • Натурални, в смисъл опростени като състав, с възможно по-малко съставки. Тук попадат продукти без изкуствени оцветители, консерванти, множество адитиви и т.н.
  • Натурални, в смисъл ''присъщо функционални", т.е. такива, които носят сами по себе си здравословна полза за потребителя.

Основното предимство на натуралните продукти е, че те не се нуждаят нито от надлежно обозначение на етикета, нито от специална реклама - ползите от тях са ясни както за консуматора, така и за медиите. В момент, в който европейското законодателство става все по-рестриктивно по отношение на декларираните на опаковката ползи, подобни продукти са истинска благодат за маркетинговите отдели на фирмите - когато потребителят сам може да си извади заключенията, той не се нуждае от декларация за здравословност.

Овесените ядки, червените и черни боровинки, киселото мляко, кокосовата вода - всички те са добре позиционирани в съзнанието на потребителя именно заради своите естествени, присъщи ползи, а медиите отделят постоянно позитивно внимание върху подобни храни заради тяхната полезност.

Гръцкото кисело мляко "Чобани" е типичен пример за "присъщо функционален" и много успешен продукт. Само четири години след пускането на марката продажбите достигат удивителните 700 млн. долара. Един от факторите за този успех е натуралният произход. Рекламата на "Чобани" гласи: "Някои продукти са толкова преработени, че се налага загубените хранителни вещества да се добавят отново. Ние използваме само хранителните вещества, които природата ни дава".

 

Плодове и зеленуци: назад към основите

В унисон с горната тенденция, нараства интересът към плодовете и зеленчуците. В много категории те вече са водещ фактор и сърцевината на корпоративната стратегия на компании като PepsiCo, Danone, Chiquita, Nestle. Ако искате да хванете тази вълна, сега е моментът - невероятно е, но науката за плодовете и зеленчуците днес е на нивото на изследванията за киселото мляко отпреди 20 години! Едва в наше време започват мащабни проучвания за влиянието на тези продукти върху храносмилането, имунната система, възстановяването на организма, енергичността и др. В същото време в съзнанието на потребителите плодовете и зеленчуците имат траен положителен имидж. Съчетанието на наука и маркетинг е в основата на успеха на компании като Ocean Spray и тяхната червена боровинка или Pom Wonderful и нара.

Нашата любима марка BeetIt също попада в категорията на успешните плодово-зеленчукови концепции. Една малка английска фирма за сокове- James White Drinks - успя да направи сока от червено цвекло по-вкусен и да накара хората да осъзнаят колко големи са ползите от него, подкрепени все повече с научни изследвания:

- червеното цвекло намалява диастоличното кръвно налягане без да влияе на систоличното 

- така позволява на мускулите да работят по-ефективно, без да се уморяват, и да се увеличи времето за физическо натоварване с 16%

Натуралният произход на този сок го направи атрактивен не само за хората със здравословни (сърдечно-съдови и белодробни) проблеми, но и за професионалните атлети, които трябва да съблюдават стриктно характера на приеманите възстановяващите продукти.

 

(Следва)

 

—————

Back