Здравословните храни: ръст по време на криза - част ІІ

15/11/2011 13:32

Енергия= напитки

Енергийните напитки са пазар с огромен ръст - може би най-големият функционален пазар в света. Все още лидерът в този сегмент е Red Bull, а енергията се свързва тясно като полза именно с напитките. Докато в Азия енергийните напитки се консумират от всички, в западните общества тяхна фокус група са младежите на 18-25 години (80% от продажбите). Почти няма успешен енергиен продукт, наложен в друга демографска група - с изключение може би на шотовете 5-Hour Energy. Тази 100 мл доза от кофеин и вит. В постигна впечатляващите 700 млн долара годишни продажби само за 4 години и подсказва, че темата "енергийни напитки" далеч не е изчерпана, а възможностите - използвани. Като свободни ниши можем да посочим:

  • нови групи консуматори като жените и по-възрастните потребители (над 35 години)
  • нови ингредиенти: такива, които ще направят енергийните напитки по-натурални и здравословни. В момента компании като Nestle и Campbell работят усилено върху създаването на продукти с етикет "естествена енергия" като противовес на супер химичния състав на днешните енергийни напитки
  • нови носители: отново тук можем да посочим Jumba Juice на Nestle, който представлява 70% плодов сок или V8 на Campbell, базиран на зеленчукови сокове.

Говорейки за енергия, трябва да споменем и източниците на ''бавна енергия'' - обикновено това са базирани на зърнени суровини продукти. До момента обаче при тях не се забелязва такъв мощен подем както при енергийните напитки.

 

Храносмилане - пробиотици и още...

В последните години здравето на храносмилателната система също се оказа сред най-големите приоритети на потребителите, подобно на нуждата от енергия. Activia на Danone е най-големият световен бранд в това направление и той превърна фибрите в най-важната за храносмилането съставка. Демографията зад този успех показва, че продуктите трябва да се насочват към хора над 40 години и още повече - към тези над 60. Това е разбираемо - с възрастта всички системи в тялото започват да функционират по-слабо, включително храносмилателната. Благодарение на технологиите днес производителите могат да включват все по-голям дял от препоръчителната дневна доза фибри в своите продукти без това да оказва влияние върху вкуса и текстурата. Това е от изключително значение за бранда, защото ако потребителите не могат да усетят разликата, те няма да му се доверят.

Като забележителен успех в тази сфера можем да посочим и продуктите под марката Fiber One на General Mills. Доставяйки между 25 и 55 % от препоръчителната дневна доза фибри тези зърнени закуски наистина накараха потребителите да усетят подобрение в качеството си на живот и постигнаха ръст в продажбите от 35 млн долара през 2006 г. до 300 млн днес.

 

(Следва)

 

—————

Back