За модата в хранителните блокчета

13/01/2012 15:50

Оказва се, че купувайки хранително блокче, потребителите се интересуват не само от това, какво съдържа то, но и какво му липсва. Обикновено потребителите търсят в състава фибри, протеин (главно соев и суроватъчен), omega-3, пълнозърнести суровини, пробиотици, суперплодове, а жените – и витамин D.

Идеално, това което липсва, са калориите (повечето от тях), високо-фруктозния царевичен сироп (познат у нас като изосуит), транс- и наситените мастни киселини, ГМО суровините, захарта и аспатама.

 

По данни на Datamonitor, в периода 2009-2010 следните здравословни декларации са се радвали на повишен интерес:

• Високо протеиново съдържание – 30% от новите продукти, пуснати на американския пазар са били с такава декларация през 2009, а през 2010 - 41%. Удобните за прием форми на протеин определено са една от макротенденциите при хранителните блокчета. Те вече се консумират не само от професионалните атлети, но и от голям брой хора от всякакви възрасти, които искат да се хранят балансирано.

• С високо съдържание на фибри – ръст от 30.5% на 33%
• Без глутен —от 19.5% на 30.5%
• С повишено съдържание на антиоксиданти – ръст с 4% от 14% на 18%

 

    Anthony Flynn, президент на фирмата за барчета по поръчка YouBar, Los Angeles, отбелязва няколко тенденции:

  • От по-второстепенните ингредиенти има интерес към акай бери, чиа, лициум (goji berries), мака, нар, черница, ленено семе и др. – съвсем в унисон с актуалните тенденции в хранителните добавки; стевията също бележи бум;
  • Интерес към т.нар. палео диета – консумацията на месо, плодове и зеленчуци без зърнени продукти и захари;
  • Интерес към солени барчета и вегански продукти;
     

В удобна форма..и още

От Datamonitor отбелязват, че в последните години хранителните барчета се опитват да се дистанцират всячески от „лошите” тунквани десерти. Така че броят на „голите” барчета, на които можеш буквално да разгледаш състава, расте.

Определено се забелязва и влиянието на пекарската индустрия – проявление на тази тенденция е появата на продукти в квадратна, а не в типичната за барчетата правоъгълна форма.

Сред модните тенденции са и:

  • Местни -  ако барчето е местно производство, то определено е по-хубаво – така се стимулира заетостта;
  • Натурални – колкото по-близо до източника (растението), толкова по-добре;
  • Удобни безспорно най-важното качество на малките закуски е удобството. Най-често хранителните барчета заменят някое хранене. Като закуска те предлагат безспорно предимство – можеш да държиш една кутия блокчета в бюрото си и да си вземаш по едно като огладнееш – толкова по-лесно е от това да ядеш плодове в офиса например. Барчетата са малки, вкусни и здравословни и ти дават възможността да си засладиш без угризения – какво повече ти е нужно!

 

 

—————

Back