Възходът и... падението на DMAA?

07/05/2012 10:53

Преди десетина дни гръмна новината, че нашата втора ракета Димитър Кутровски e уличен в употребата на DMAА (1,3-диметиламиламин, познат и като метилхексанамин) и Международната тенис федерация (ITF) отне състезателните му права.

Горе-долу по същото време, след месеци дебат по отношение на източника, безопасността и статута на DMAA, американската Администрация по храните и лекарствата (FDA) най-накрая взе официална позиция по въпроса, издавайки предупредителни писма към 10 производители и дистрибутори на продукти, които съдържат спорното вещество.

В писмата агенцията твърдо заявява, че "Синтетичният DMAA не е хранителна съставка, поради което не отговаря на условията да бъде използван като активен компонент в хранителни добавки". В двуседмичен срок отговор на писмото следва да изпратят следните компании, в чиито продукти се влага т.нар. "екстракт от здравец":

  • Exclusive Supplements (производител на Biorythm SSIN Juice)
  • Fahrenheit Nutrition (Lean Fxs)
  • Gaspari Nutrition (Spirodex)
  • iSatori Global Technologies (PWR)
  • Muscle Warfare (Napalm)
  • MuscleMeds Performance Technologies (Code Red)
  • Nutrex Research (Hemo Rage Black, Lipo-6 Black Ultra Concentrate, Lipo-6 Black, Lipo-6 Black Hers Ultra Concentrate, Lipo-6 Black Hers)
  • SEI Pharmaceuticals (MethylHex 4,2)
  • SNI (Nitric Blast)
  • USP Labs (Oxy Elite Pro, Jack3d)

Една от първите реакции беше на дистрибутора на спортни храни и добавки GNC, които твърдят, че от 2007 г. насам са продали над 440 млн. дози от продукти, съдържащи DMAA. Техен говорител заяви, че действията на FDA са "фактически и юридически безпочвени". 

И тъй като FDA не посочи конкретните основания за своята позиция, мистерията около DMAA като че ли става все по-голяма. Най-вече, защото статутът му трябваше да е ясен преди 6-7 години, когато на пазара се повиха първите продукти с DMAA. С днешна дата будят недоумение въпроси като:

Екстракт от здравец ли се крие в кутиите с ободряващия прах, или синтетично вещество, по-близо до определението "фитнес-екстази", отколкото до "билков екстрат"?

Как е възможно години наред едно и също вещество да е в списъка със забранените стимуланти на WADA, Световната анти-допингова агенция, а в същото време да се продава спокойно във всеки квартален фитнес? 

Какво означава фактът, че напоследък два пъти в българския професионален спорт ставаме свидетели на уж неволен прием на DMAA? Дали това се нарича неграмотност, небрежност или глупост? 

И накрая, колко ли още подобни вещества помпат мускулите на тийнейджърите по света, за които тепърва предстои подобна дискусия? 

Битката за DMAA започна, но дали развръзката ще дойде скоро? Падението на един продукт, който носи милиони печалба, със сигурност няма да дойде без бой. 

 

 

—————

Back