Univeler ще продава част от бизнеса си?

16/11/2011 11:30

Unilever обмисля да продаде слабо печелившия си хранителен бизнес, за да засили инвестициите в областта на продукти за личната хигиена, особено на развиващите се пазари. Миналата седмица Financial Times цитира източник, близък до преговорите на компанията с банки, които трябва да консултират намаляването на хранителното портфолио. Във фокуса на продажбата са части от бизнеса със сосове, дресинги и маргарини, между които са марките Hellmann's и Knorr. В тази продуктова група маржовете са малки, а възможностите за иновации в рецептури или опаковка, които да добавят стойност - твърде ограничени, особено на развивашите се пазари.

Въпреки, че компанията не дава официално потвърждение на информацията, тя ще бъде в унисон с последнте й действия. Припомняме, че Unilever продаде бизнеса си с доматени сосове в Бразилия на Cargill и редуцира този със замразени храни. В същото време гигантът закупи бизнеса с продукти за лична хигиена на Sara Lee миналата година и фирмата Alberto Culver по-рано през тази.

Потенциални купувачи по сделката със сосове и майонези са Bunge и Cargill, за които растителните масла са важна част от продуктовата гама.

—————

Back