Учени: "Фосфатите в храната трябва да се обозначават като рискови"

21/02/2012 10:31

Екип от немски учени под ръководството на проф. Eberhard Ritz от Nierenzentrum Heidelberg публикува в Deutsches Artzteblatt International изследане, според което храните с високо съдържание на фосфати са вредни за мнозинстото от хората и трябва да бъдат обозначени по подходящ начин върху етикетите.

Високата концентрация на фосфати в кръвния серум се свързва със смъртността при хората с хронична бъбречна недостатъчност, а при здрави индивиди има връзка със сърдечно-съдовите заболявания. И докато 40-60% от органичните фосфати, естествено присъстващи в храните, богати на протеин (мляко, яйца, месо, риба) се резорбират от организма, не е така с добавените съединения, които попадат в храната при нейната индустриална преработка. 

Понастоящем в хранителната индустрия се използват разнообразни форми на фосфатни съединения с функцията на консерванти, подкисляващи агенти, набухватели, киселинни буфери, емулгатори, антислепващи вещества или засилващи аромата соли.  По оценка на изследователския екип, от 90-те години на ХХ век до сега количеството от фосфатните адитиви, които човек приема ежедневно с храната си, се е удвоил - от 500 мг/ ден на 1000 мг/ден. Най-голямо е количеството на фосфатите в колбасите, където се явяват консервант и емулгатор, в топените сирена (емулгатор), в прахообразните смеси (анти-слепащо вещество), в безалкохолните напитки (вкусов агент), в бланшираните картофи (подкислител за запазване на цвета), в печивата (набухвател), а хората дори не осъзнават, че ги консумират.

Чрез системата на Е-номерата само качествено, но не и количествено, се обозначават добавените ингредиенти. Ето защо тя не е ефективен начин потребителят да разбере колко фосфати приема. По тази причина екипът на проф. Ritz препоръчва промяна в законодателството и използването на светофарната система за обозначаване на добавените фосфати. На тяхното ниво - ниско, средно или високо - трябва да отговаря съответно зелен, жълт или червен цвят на етикета на продукта.

Цялото изследване можете да откриете тук.

 

По темата за фосфатите можеш да прочетеш още тук.

—————

Back