Цените на свинското в Евросъюза удариха земята

19/01/2012 14:14

Цените на свинското в Евросъюза достигнаха дъното. Котировките във Франция, Дания и Швеция спаднаха с 2-3 цента, което на фона на немския спад отпреди седмица с 9 цента изглежда като слабо поевтиняване. В страни като Австрия и Италия цените са без промяна.

В момента в Германия свинете, годни за клане, са далеч по-малко от средното ниво и търсенето е високо, затова в следващата седмица стабилни цени са много малко вероятни.

Междувременно фирма Harles and Jentzsch, която беше в дъното на скандала с диоксини във фуражите в Германия, подаде документи в съда за обявяване на банкрут.

Компанията, базирана северозападно от Хамбург, беше обвинена в доставката на около 3000 тона замърсени с диоксини технически мазнини за производството на фуражи за пилета и прасета. Освен, че е разследвана от прокурори и полиция, тя е застрашена и от граждански искове от над 5000 немски ферми, които бяха затворени в следствие на скандала. Към днешна дата все още 400 ферми не са подновили дейност.

Властите незабавно предприеха мерки замърсена с диоксини продукция да не достига до потребителите, но междувременно Китай и Южна Корея спрява вноса на месо и яйца от Германия.

 

Подробна информация за движението на цените на месото в ЕС търсете в нашия бюлетин.


 

—————

Back