Цените на какаото се качват, въпреки намалената прогноза за дефицит

29/08/2012 10:38

Световното производството на какао спада повече от очакваното, но потреблението е повече от разочароващо - в резултат дефицитът е по-малък от предварителните разчети.

С това изречение може да се опишат последните седмици от какаовия сезон 2011-2012, който приключва в края на идния месец. Световната организация по какаото ICCO намали своята прогноза за производството на какаови зърна с 28 000 тона, в очакване на слабо африканско производство.

В същото време обаче, прогнозата за смлените количества беше намалена с 52 000 тона заради изключително слабата консумация в двата водещи региона - Европа и Северна Америка. Търсенето на европейския пазар беше коригирано в посока надолу с цели 61 000 тона, докато консумацията на Северна Америка отбеляза спад с 15 000 тона. Слабият традиционен пазар е в рязък контраст с търсенето от страна на развиващите се страни.

Ревизията на данните за производство, смилане и консумация доведе до корекция и в очаквания световен дефицит. ICCO намали прогнозата си до 19 000 тона.

Съотношението на наличностите към употребата, което показва разполагаемостта на реколтата и, следователно, нивата, до които купувачите ще бъдат принудени да се конкурират за доставки, беше увеличенo с 1.1 пункта до 44.5%. Това на теория подсказва потенциал за по-ниски цени.

За момента обаче цените на какаовите фючърси са нагоре. Причината е недостатъчната снабденост на фермерите в Бряг на слоновата кост с химикали, с които да се борят с болестта на черната шушулка. Епидемията, обхванала един от най-големите производители на какао в света, е причинена от гъбичка (Phytophthora) и се разпространява изключително бързо при подходящи условия. Влияние оказа и предупреждението на ICCO, че неблагоприятните климатични условия в Западна Африка  дават лош старт на сезон 2012-2013. Вчера най-търгувания контракт на борсата в Ню Йорк - декемврийският - приключи на нива 2586 долара, ръст от 3.8%.

—————

Back