Топ 10 тенденции във функционалните храни за 2012

25/04/2012 12:23

Американският Институт по хранителни технологии (IFT) определи Топ 10 на тенденциите във функционалните храни за годината:

 

1. Истинска храна

Все повече потребители се опитват да сервират на трапезата храни, естествено богати на витамини и полезни вещества. В същото време приемът на таблетирани витамини и суплементи намалява по три причини: вярата, че качеството и ползите от хранителните вещества в "оригинала" са най-добри; съмнения за бионаличността на веществата в дори най-висококачествените суплементи; съмнения за дългосрочния ефект върху храносмилането.

 

2. Мини мениджъри

Вместо да правят драстични промени в храненето си, потребителите купуват същите продукти, например хляб и паста, но търсят по-здравословни версии като пълнозърнестите. Често те се интересуват от съдържанието на глюкозо-фруктозен сироп или интензивни подсладители.

 

3. Бионаличност

Все повече потребители се убеждават, че храненето е важен елемент в грижата за здравето, затова активно търсят продукти, богати на важни хранителни вещества. 55% от потребителите вярват, че калцият е важен за костната система; 55% поддържат тезата, че фибрите са ефективни срещу рака на дебелото черво; 38% са убедени, че омега мастните киселини поддържат здравето на сърдечно-съдовата система. Суплементите за очно здраве стават все по-популярни, а магнезият е звездата в хранителните добавки (25% ръст през 2011 г.).

 

4. Силата на протеините

5. Растителен

6. Гурме

7. Новите рискове (предпазване от мозъчен и сърдечен удар)

8. Първа помощ (лек за болно гърло, при запек, при безсъние)

9. Деца, баби и дядовци (или казано по друг начин, продукти за тези потребителски групи) 

10. Течни добавки

 

Пълната статия може да прочетете в априлския брой на сп. Food Technology тук

 

—————

Back