Тенденции в натуралните сокове и нектари

17/01/2012 14:36

„Една ябълка на ден- бягай докторе от мен”, казват хората. Доклад на University of California в Дейвис твърди, че 100%-те плодови сокове имат същите здравословни ползи както целите плодове и по-точно намаляват риска от рак и болести на сърдечно-съдовата система, като подобряват когнитивните функции.

Натуралните сокове имат присъщи здравословни ползи, ето защо често марките се рекламират като „без добавена захар” или „богати на витамини”. По наблюдения на Mintel половината американци, които купуват 100%-ни сокове искат те да не съдържат добавена захар, а 40% от хората търсят обогатени с витамини и други полезни вещества продукти. На тези нужди компаниите отговарят със сокове с парченца пулпа, обогатени с витамини  и микроелементи, напр. вит. D и калций за костно здраве. Може би най-популярната комбинация си остава на витамини С и Е.

Според Zenith International основна тенденция в категорията на соковете, са „леките” напитки. Това са сокове с намалено захарно съдържание (често постигнато с частична  замяна със стевия) и калорийна стойност.

Част от тенденцията за добра форма (wellness), натуралните сокове и плодови напитки днес са на гребена на вълната. Тези, които купуват 100%-ни сокове, са по-склонни да купуват органични продукти, за разлика от купувачите на плодови напитки с по-ниско плодово съдържание. Те търсят високо хранително качество и харесват етикети от типа „изцяло натурален”, „без консерванти”, дори „без добавка на витамини”

Въпреки, че здравословните ползи и натуралния характер са в Топ 3 на трендовете в напитките, според Mintel на първо място си остава цената. Това е най-важният критерий за избор и покупка, независимо от подкатегорията. 3/5 от купувачите търсят ниска цена и за да намалят фокуса им върху този параметър, производителите трябва да обяснят добре стойността на своя бранд и неговите характеристики, като функционалния аспект, усещането при консумация, уникалния аромат.

Любими вкусове

Въпреки, че потребителите са склонни да опитат нови плодови комбинации, обикновените ябълка и портокал остават най-популярни, според  Zenith.

От Mintel допълват, че в Топ 5 заедно с ябълката и портокала са червената боровинка и плодовия пунш (мултивитамин), а суперплодовете (като нар и мангостин)  бележат спад през 2011, главно заради цената. Освен това консуматорите на суперплодове са експериментатори и е много възможно да са си харесали нови вкусове.

Пренареждане на продуктите

В периода 2008-2010 консумацията на сокове в САЩ е в стагнация, а от 2006 г. насам портокаловият сок губи много от своите привърженици. Ето защо специалистите препоръчат позициониране на соковете като здравословна алтернатива на спортните напитки или създаването на кръстосани категории като базирани на плодов / зеленчуков сок спортни напитки или студени чайове с плодове. По този начин соковете и нектарите печелят по-широка потребителска база.

Нови тенденции

Освен добавените функционални адитиви и плодовите комбинации, в категорията на соковете се наблюдава разнообразие от сокове от алое и кокосова вода.

За година соковете с добавка на алое са се удвоили, независимо дали става въпрос за чист сок или добавка на алое към някаква плодова комбинация.

Що се отнася до кокосовата вода, тя набра голяма популярност в последните години, но тъй като вкусът й не допада на всички, много производители започнаха да я комбинират с плодови сокове. Така естествените електролитни свойства на кокосовата вода стават достъпни за по-широк кръг от консуматори. Освен това тя намалява калориите и позволява продуктите да се позиционират като 100% натурални – тенденции, които споменахме вече като определящи за индустрията.

—————

Back