Сокът от червено цвекло подпомага активния начин на живот

06/02/2012 22:21

В последната година сокът от червено цвекло се превърна в една от най-големите сензации в спортната наука, след като изследователи от Университета в Exeter, Великобритания, откриха, че той дава възможност на хората да увеличат продължителността и интензитета на физическите натоварвания с 16%. Изследването накара множество професионалисти – от играчи в Premiership до професионални колоездачи – да потърсят неговите потенциални ползи. Изследвания за здравословните ползи от сока на червеното цвекло разкриват, че той е подходящ не само за атлети, но и за възрастни хора с белодробни и сърдечни проблеми, които могат да се насладят на по-активен живот.

Нова насока в изследванията на университета съвместно с Peninsula College of Medicine and Dentistry показа, че от физиологическите ефекти на сока на червеното цвекло може да се възползва един много по-широк кръг хора.

В последното изследване, публикувано в сп.Journal of Applied Physiology, изследователите се насочват към физическите упражнения с ниска интензивност и откриват, че изследваните субекти използват по-малко кислород при ходене – ефективно намалявайки усилията за това с 12%.

Katie Lansley, от Департамента за спортни и здравни науки на Университета и водещ изследването учен, споделя: “С напредването на възрастта или ако сте засегнати от болестни състояния на сърдечно-съдовата система, количеството кислород, което можете да усвоите по време на физическо натоварване, рязко спада. Ето защо, за някои хора дори елементарни упражнения като ходенето могат да представляват проблем. В нашето изследване установихме, че сокът от червено цвекло може ефективно да намали количеството кислород, необходимо за извършване на ниско-интензивни упражнения, помагайки на хората да се справят с иначе непосилни за тях натоварвания.”

Сокът от червено цвекло съдържа високи нива нитрати. Изследването доказва, че това е ключовата съставка в състава му, която подобрява изпълнението.

Проф. Andy Jones, старшият учен в екипа и пионер в изследванията на сока от червено цвекло, допълва: “В този експеримент за първи път използвахме естествен сок и такъв, на който нитрата е филтриран и отстранен. Изследваните субекти не знаеха кой от двата  сока получават. Напитките и в двата случая бяха еднавки на вкус и на вид. Всеки път, когато беше подаван естествен, богат на нитрати сок, забелязвахме значително подобрение в издържливостта, което не беше налично в случаите на филтриран сок.”

При консумация, нитратите имат два физиологични ефекта. На първо място, те разширяват кръвоносните съдове, намаляват кръвното налягане и подобряват кръвообращението. На второ,  те въздействат на мускулните тъкани като ефективно намаляват количеството кислород, необходимо за физическа активност.  Комбинацията от тези два ефека влияе значително на изпълнението на физически задачи, независимо дали те са с висок или нисък интензитет.

Katie Lansley добавя: “Все още измерване ефекта върху възрастните хора или такива със сърдечни и белодробни проблеми. Несъмнено обаче, има потенциален положителен ефект, който ние възнамеряваме да изучим в дълбочина.”

 

Изследването Диетични нитратни добавки намаляват нуждата от Oпри ходене и тичане: контролирано изследване с плацебо може да се намери в страницата на Journal of Applied Physiology: https://jap.physiology.org/cgi/reprint/japplphysiol.01070.2010

 

 

 

—————

Back