След слаба седмица, маслата леко се окопитиха

01/11/2012 11:00

Палмовото масло поскъпна най-много за последната седмица след като позитивна информация за китайското производство вдъхна надежди, че икономиката на вторият най-голям потребител на суровината се съживява.

Водещият януарски контракт поскъпна с 1.3% до 2528 рингита (828 долара) за тон на Малайзийската борса и това беше най-голямото повишение на цената за един ден, след като на 25.10.2012 г. търговията приключи при нива 2603 MYR/ тон. 

Соевото масло за декемврийска доставка на борсата в Чикаго (CBT) също отрази поскъпване с 1.2% до 50.74 цента за фунт. Януарските контракти за соя също се повишиха с 0.9% до 15.6275 долара/ бушел. 

Междувременно Индонезия, най-големият производител на палмово масло, намали част от експортните такси за палмови деривати в отчаян опит да стимулира търговията. Ноемврийската таблица на тарифите показва средно около 5% намаление спрямо октомврийската. Дали това ще предизвика по-големи покупки или само ще ерозира и без това ниските цени, предстои да разберем. Всеки момент ще излезе статистиката на сурвейорите за малайзийския износ през октомври, което ще внесе яснота накъде върви търсенето.

 

 

—————

Back