След кратък отдих, палмовото масло пое пак нагоре

27/03/2012 22:54

 

След кратък период на спад в цените миналата седмица, от петък фючърсите за сурово палмово масло на борсата в Куала Лумпур пак поеха нагоре. Новите нива, доволно над 3400 MYR бяха затвърдени вчера, подкрепени от външни пазарни фактори и солидната експортна статистика. 

За първите 25 дни на март експортът на малайзийско палмово масло е нарастнал с 6.6% (до 1 055 071 тона) спрямо февруари, докладва карго сървейорът SGS.  По данни на другия голям сървейор, Intertek Testing Services, експортната статистика е още по-окуражителна - ръст от 7.7%, или 1 068 774 тона. Данните се обясняват с опустошената от сушите реколта на соя в Южна Америка, както и с увеличеното търсене на масла преди Рамадана.

В петък, когато все още нямаше информация за експорта, дилърите пророкуваха нива между 3300 и 3450 MYR. Най-вероятно позитивните сигнали ще поддържат цените около горната граница в краткосрочен аспект - или поне до излизането на американския доклад за очакваните соеви посеви в петък. 

В Индонезия пазарът е в очакване на увеличението на експортната такса за сурово палмово масло от 16.5% през март на 18% през април. За олеина увеличението ще е съответно от 8% на 9%.

Междувременно соевите фючърси в Чикаго достигнаха 6-месечен максимум заради подновените опасения за реколтата в Южна Америка. Анализаторът AgRural намали своята прогноза за бразилската реколта на соеви зърна от 68 на 66.7 млн. тона. 

Като нищо в следващите месеци думите на Dorab Mistry на току-що приключилата конференция по маслата в Пекин ще се окажат верни, и ще станем свидетели на нива от 4000 MYR, които в момента изглеждат космически.

 

Конкретни нива и редовна актуализация на цените на палмовото масло - само в Ежедневния бюлетин на "Новините за храните". 

 

—————

Back