След кокошките и прасетата - комфорт и за еврокравите

29/05/2012 11:24

След срещата на OIE, Световната организация за здравето на животните, активисти от Europgroup for Animals настояват за стриктно прилагане на нормите за благосъстояние на говедата в Евросъюза.

Според доклад на EFSA, публикуван преди седмица, в сегашната система за производство на говеждо месо в ЕС съществуват редица рискове за благосъстоянието на животните, като препълнени обори, храносмилателни проблеми, наранявания в следствие на повреди по бетонните подове, болезнени манипулации като кастрация и отрязване на рогата. Екоактивистите настояват Европейската комисия да вземе предвид препоръките на EFSA и OIE, и да наложи законодателни стандарти за отглеждането на животните. 

Препоръка на Съвета на Европа за отглеждането на едър рогат добитък съществува още от далечната 1988 г. Досега обаче тя не е облечена в законова рамка, въпреки че "съществуват ясни научни доказателства за значителни проблеми в благосъстоянието (на животните)". Затова OIE оказва натиск върху органите на ЕС производството на говеждо месо да бъде регулирано на общо европейски равнище възможно най-скоро. "Ние консумираме пържоли и бургери без никакви гаранции, че животните, използвани за тяхното производство, са били третирани по коректен начин", заяви директорът на Europgroup for Animals Sonja van Tichelen.

—————

Back