Сладкарството се ориентира към чист етикет

22/11/2012 09:41

Актуалните здравословни тенденции може и да не са ключов фактор на пазара на шоколадови и захарни изделия, но дори този сегмент се опитва да отговори на търсенето на по-натурални продукти от страна на потребителите.

Потвърждение на този факт дадоха в последните дни маркетолозите на Innova Market Insights. Според актуалното им проучване, близо 9.5% от новите изделия на пазара, излезли в последните 12 месеца до септември 2012 г., носят декларацията "без консерванти", "без адитиви" или и двете. Тази здравословна декларация изпреварва дори етикета "без захар/ с намалено количество захар/ без добавена захар", който носят 9% от новите изделия. На следващо място по популярност са декларациите "органичен" (3.3%) и "с ниско съдържание на мазнини" (под 2%).

Интересът към чист етикет е най-голям на развитите пазари. В САЩ и Западна Европа декларациите "без консерванти/ адитиви" носят съответно 16% и 15% от лансираните напоследък сладкиши. По-голяма е активността при захарните изделия (15%), докато при шоколадовите тя е 9%.

Сериозен стимул за появата на повече изделия с чист етикет се явява одобрението на натуралния подсладител стевия в ЕС. Само за година броят на новите продукти, подсладени със стевия, се е увеличил четири пъти. Като пример от Innova Market Insights посочват пускането на пазара на Stevi-Lakritz на немския лидер HARIBO. Бонбоните от женско биле имат 40% по-малко калории от стандратните. Според маркетолозите, бумът на реформулираните изделия във варианти с чист етикет, тепърва предстои.

 

—————

Back