Слаба седмица за растителните масла

07/05/2012 13:15

В последната седмица фючърсите за сурово палмово масло на Малайзийската борса поевтиняха, като цените на юлските контракти се движеха в диапазона 3335 - 3505 MYR:

 

Дилъри обясниха ситуацията със слабите икономически данни на Европа и САЩ, както и с технически продажби. Първият фактор предизвика вълна от продажи - от ценни книжа до суровинни договори. Дилърите очакват с интерес резултатите от изборите в Гърция и Франция, които със сигурност ще повлияят на движението на акциите през текущата седмица. Данните за експорта пък съвсем озадачиха пазара - докато за април карго сурвейорът ITS отчете спад на експорта от 9.42% (1 349 642 тона), SGS обяви 10.4% ръст до 1 337 150 тона.

От другите пазарни фактори, засега данните за реколтата в САЩ са обнадеждаващи, макар и на твърде ранен етап. Засятите площи са доста над средното за изминалите 5 години и ако няма сътресения с времето, фермерите очакват добра реколта. В резултат Чикагската стокова борса удължи времето за търговия със зърнени фючърси от 17 на 22 часа, считано от 21.05.2012 г. 

Нашата препоръка: до към 10.05.2012 пазарът със сигурност ще остане в изчакване. Тогава излиза докладът на Малайзийския борд по палмовото масло за месечното търсене и предлагане, данните на сурвейорите за износа през първата десетдневка на месеца, както и докладът за търсенето и предлагането на щатския Департамент по земеделие. При липса на сериозно търсене, е много възможно фючърсите да останат по-евтини от нивата, на които бахме свидетели до преди последната седмица. Ако не сте били разумни да се запасите достатъчно през есента и сте пропуснали мартенския спад в цените, сега е време да купите малко количество, с което да попълните дупката в запасите си.

 

Конкретни ценови нива и ежедневна актуализация - само в Ежедневния бюлетин на "Новините за храните".

 

—————

Back