Скандал в Англия, зайчета и супергерои продават junk food

10/02/2012 08:45

Скандал назрява в Англия след като Children's Food Campaign (CFC) подаде в ASA, национален орган за стандартите в рекламата, протестна нота срещу практиките на известни производители на храни и напитки да използват "циничен маркетинг" с който рекламират нездравословни храни (junk food) на децата в интернет.

CFC се бори за по-добра храна в училищата, предпазване на децата от junk food маркетинг, създаването на добри хранителни навици, ясни и за децата етикети на храните и напитките и други каузи, чрез които да подобри здравето и благосъстоянието на малчуганите. Сред обвинените във вреден маркетинг 54 сайта са и тези на Nesquick (Nestle), Krave (Kellog), Chupa Chups, Dairy Crest, Coca Cola, Pepsi и др. Според CFC те рекламират продукти, богати на захар, сол и мазнини, като по този начин създават положителен имидж на нездравословните храни и напитки и преодопределят избора и хранителните предпочитания на децата.

Сред некоректните онлайн практики са създаването на герой на бранда, използването на анимация и видео, безплатни игри, състезания и награди,  страници в социалните мрежи, използването на детски лица и език, предназначен за деца, и др. При положение, че 90% от домакинствата имат достъп до интернет, а над 40% от 12-15 годишните разполагат със смартфони, достигането на подобна информация до децата не е никакъв проблем. Най-застрашени от вредни внушения са най-малките, защото децата под 6 години не могат да направят разлика между информация и реклама.

Някои от засегнатите страни като Nestle, Coca Cola и Dairy Crest вече отговориха на нападките, други се въздържат от коментар. 

В очакване на становището на ASA, хората могат да се запознаят с доклада The 21st Century Gingerbread House (нещо като къщичката на злата старица от "Хензел и Гретел") тук

 

—————

Back