Ще изчезнат ли пробиотичните млека под строгата лупа на EFSA?

08/02/2012 10:53

На проведената тези дни в Брюксел конференция Probiotics Summit участници остро критикуваха силно рестриктивната политиката на EFSA, Европейската агенция по безопасност на храните, по отношение на здравословните декларации.

Както писахме преди дни (виж тук), пробиотиците и пребиотиците, въпреки че участват в голям брой функционални млека, начело с флагмана Activia, все още не са получили одобрението на EFSA. Така здравословните им ползи по отношение на храносмилането например, остават без потвърждение в Евросъюза - колкото и странно да звучи това за пазар от над 4 млрд. евро само на пробиотичните брандове на Danone Activia и Actimel. Това неминуемо тласка най-продаваната категория функционални храни към мрачната перспектива да изчезне, след като EFSA систематично продължава да отхвърля декларациите по чл. 13 на различни пробиотични щамове.

Сред критиците на политиката на EFSA по време на събитието разбираемо беше представителят на Danone Pierre-Hubert Cuipers. Марките Activia и Actimel носят 25% от оборота на компанията, а поради резистентността на EFSA по отношение на пробиотиците, през април 2010 Danone оттегли заявленията си за Activia ("подпомага храносмилането")и Actimel ("подсилва защитните сили на организма"), смекчавайки доброволно своите декларации. За да избегнат участта на своя главен конкурент Yakult, който получи отказ на високо ниво, засега от Danone водят политика на изчакване, определяйки изискванията и насоките  на EFSA за изготвяне на досиетата като "неясни".

Напомняме, че миналата година Yakult получи отказ за декларацията, че щамът Lactobacillus casei Shirota (LcS) засилва защитните сили срещу инфекции на горните дихателни пътища. Тогава от компанията заявиха, че само са тествали системата, а подадената декларация не е сред основните им пробиотични тези.

Проф. Ger Rijekes от Roosevelt Academy в Холандия също отбеляза, че летвата на EFSA е вдигната толкова високо, че вече не се вижда и сравни ситуацията с Олимпийски игри, на които никой не играе, защото не може да премине квалификациите.

Други от участниците, обаче, застанаха на страната на EFSA и правото й да отхвърля досиета, които не са конструирани убедително. Докато качеството на заявленията не се подобри, Администрацията е права да ги отхвърля в опита си да защити потребителите от подвеждаща информация, считат те.

Току-що в EFSA се върнаха 70 пробиотични досиета, които при първото си кандидатстване бяха върнати заради пропуски, главно по въпроси на характеризиране на щамовете.

Ще следим темата и за в бъдеще - а дотогава за здрав стомах наблягайте на фибри!

 

 

 

—————

Back