Red Bull захапа Pitbul и сие

23/12/2011 18:41

Пета година продължава съдебната сага на австрийския гигант в енергийните напитки Red Bull срещу холандската компания Frisdranken Industrie Winters (Winters), която е запечатвала в метални кутийки имитиращите името на оригинала безалкохолни Bullfighter, Pitbul, Red Horn и Live Wire.

Winters е част от групата Refresco, която има годишен оборот от 1.22 млрд. евро, а поръчката е дошла от страна на конкурента на Red Bull Smart Drinks. За ишлемето Smart drinks е предоставила брандираните кенчета, както и концентрата за енергийните напитки, а Winters е спазвала рецептата на Smart, добавяйки вода и СО2, пълнейки и запечатвайки опаковките.

Завръзката се усложнява от факта, че Winters не е продавала напитките на трета страна, а е връщала готовите продукти на Smart Drinks. Така оплакването на Red Bull пред холандския съд, че Winters е имитирал тяхната запазена марка, технически е некоректно, защото Winters само е извършвала пълненето.

Заплетения случай, който налага пространно тълкуване на Директива 89/104 ЕЕС (позната и като Директивата за търговските марки), все още очаква своето разрешение. 

 

—————

Back