Rabobank: водещите млечни компании печелят с добавена стойност

07/02/2012 16:06

В своя доклад "Global Dairy Outlook: Show Me the Money" анализаторът Rabobank достига до извода, че лидери в млечния бранш като Nestle, Danone и Emmi са успяли да повишат значително маржовете си в последната петилетка.

Въпреки поскъпналите суровини и неблагоприятната икономическа среда, те са увеличили възвращаемостта на финансовия си ресурс до 200% с балансиране на големия пазарен дял с масови и по-евтини продукти, и излизането на успешни марки от по-високия ценови клас, например млека за подрастващите. Концентрацията върху брандове с добавена стойност ги е спасила от директен сблъсък с частните лейбъли. Те са инвестирали значителни суми в продуктови иновации, които след това са внедрявали на по-широк пазар.  

Друг умен ход е разширяването на дейността към нови територии, например в Югоизточна Азия, с което са балансирали зрелите традиционни пазари. Създаването на солидни позиции там днес се отплаща с високи маржове. Така са избегнали участта на други играчи, като производителите на сирена Glanbia и Saputo, които кризата от 2008 удари сериозно и които се опитваха да покрият завишените разходи с по-високи цени докато продажбите се свиваха и наличностите растяха. Друга неблагополучна група пък са производителите на пресни млека като Parmalat и Dairy Crest - продукт със сериозна конкуренция от страна на частните марки, без възможности за иновация, достигнал точката на зрялост. В условията на покачващи се цени битката на подобни фирми с изключително мощни клиенти като търговските вериги, е била обречена на незначителни маржове.

Истината е в Азия -Китай, Индия, Югоизточна Азия: те са допринесли за 80% от ръста на млечните компании. В САЩ, Европа, Япония пазарите са зрели, ръст е малко възможен, а законодателството толкова точно дефинира какво е "мляко", че използването на функционални ингредиенти, аромати и др. с които да се извършват продуктови иновации, е почти невъзможно. В такава обстановка остават като възможност за ръст и печалби спасителни действия като хоризонтална интеграция (консолидация), прилагането на модела "разходи плюс" при преговорите с веригите и купуването на конкуренти, вкл. немлечни алтернативи като совеи, бадемови, оризови млека или органични/ био марки.

 

 

 

 

—————

Back