Rabobank: предстои консолидация в сегмента на замразените печива

22/06/2012 08:18

Ново проучване на Rabobank Food and Agri Research обобщава, че започналата преди 4 години тенденция на сливания и консолидации в европейския сегмент на замразените печива, ще продължи и ще се задълбочи в следващите години.

Три са основните причини, които ще карат производителите да търсят икономии от мащаба:

  • Веригите стават все по-мощни

​В страни като Франция, Германия, Холандия и Великобритания трите най-големи вериги супермаркети контролират над 50% от пазара, като тенденцията се задълбочава. Подобна ситуация не е на лице на нивото на производството, което означава, че супермаркетите стават все по-силна страна при преговорите. За производителите е все по-трудно да увеличават цените, когато суровините поскъпват и единствения начин да засилят своите позиции при преговорите, е да реализират икономии от мащаба на производството чрез сливания и поглъщания.

  • Договорите с клиенти и доставчици се разминават като срок

Това означава, че увеличенията на цените на суровините не могат да бъдат прехвърлени към купувачите преди следващия договорен период. При консолидация покупателната сила на производителите се увеличава и те могат по-лесно да договорят с доставиците на суровини като брашно, маргарини и др., ценовите корекции да бъдат задържани до следващия договор на производителя с веригите.

  • Необходими са по-тесни връзки с търговците на дребно

Силната позиция на супермаркетите по време на преговори, ги прави по-капризен клиент. Те искат повече услуги от производителите на замразени печива, например създаването на ексклузивни продуктови линии. За да могат да предоставят такъв тип услуги и да бъдат същевременно на печалба, производителите трябва да постигнат определена ефективност на мащаба на производството.

 

Когато стратегията за растеж чрез увеличаване на мащаба не е възможна, компаниите могат да увеличат конкурентоспособността си по алтернативни начини, например лидерство в разходите, доминиране на нишови пазари или създаване на близки взаимоотношения с малко на брой селектирани клиенти.

Иновациите също предоставят възможности за ръст. Иновацията по отношение на ингредиентите може да доведе до удължен срок на годност, подобряване на вкусовите качества, намаляване на себестойността. Иновацията по отношение на продуктите означава да бъдат успешно интерперетирани в производството някои от актуалните тенденции в хранителната промишленост, като занаятчийски тип продукти, здравословни или етнически продукти (напр. тортили, арабски питки). Удобството също е ключов момент - предлагането на иновативни опаковки или по-малък размер на порциите ще бъде оценено по достойнство от крайния клиент.

 

Сегментът на замразените печива представлява 22% (13.8 млрд. евро) от общия пазар на печива, който се оценява на 59 млрд. евро. В категорията се включват както замразени, така и охладени продукти. Сред най-популярните са кроасани, багети, питки, разнообразни продукти от многолистно тесто, банички, бейгъли, гевреци, понички, мъфини и др.  Не повече от 15% от тези продукти се реализират директно; основната част достига до крайния клиент чрез разнообразни канали за дистрибуция като супермаркети с горещи точки, пекарни, бензиностанции, ресторанти за бързо хранене, хотели и др. 

 

—————

Back