PureCircle и Coca-Cola превръщат стевията в масов подсладител

02/10/2012 08:03

PureCircle подписа ключови споразумения за развитие и доставка на екстракти от стевия с Coca-Cola, с което е на една крачка от превръщането на хитовия натурален подсладител в масов.

В момета Coke използва стевия в производството на Fanta и Nestea във Франция и на Fanta в Китай. По силата на подписания договор, двете компании ще си сътрудничат в разработката на търговско приложими екстракти от стевия, а PureCircle ще снабдява Coca-Cola с определени продукти от стевия в рамките на 5-годишен период.

От PureCircle не очакват сделката да окаже положително въздейстиве върху оборота и печалбата им в краткосрочен план, но възможността да превърнат стевията в подсладител-еталон е ключов елемент в дългосрочното развитие на компанията.

През 2012 г. PureCircle отчете 15% спад в приходите и оперативна загуба, но нейният мениджмънт не губи позитивна насторойка. Слабите резултати се обясняват с високите запаси в клиентите от хранителната и питейната индустрия, както и с промяната в търговската политика на PureCircle. На практика, през 2012 г. за пръв път компанията започна да продава на база спот, а не само чрез предварително фиксирани контракти.

През текущата година PureCircle се фокусира главно върху разработката на нови продукти, като Alfa и SG95. Така чистият стевиол глюкозид Reb A вече представлява само 40% от продажбите, срещу 90% през 2009 г. Новите продукти се базират на иновативни комбинации на стевиол глюкозиди и натурални аромати, които маскират горчивия привкус на оригиналните компоненти.

—————

Back