Проучване: нутрацевтичната индустрия ще процъфтява до 2017 г.

22/03/2012 23:00

В своя наскоро излязъл доклад “Nutraceuticals Product Market: Global Market Size, Segment And Country Analysis And Forecasts (2007-2017)" анализаторът Research and Markets отбелязва, че потребителите днес са все по-загрижени за общото си здравословно състояние и подходящото хранене. Поради това нутрацевтичния пазар, включително функционалните храни, напитки и хранителните добавки, ще отбележи стабилен ръст до 2017 г.

Стабилно развитие в световен мащаб очаква протеините, пептидите и не-билковите хранителни добавки. По-умерен ръст ще имат набогатените с омега-3 функционални храни. 

Най-големият пазар на нутрацевтики в света е Северна Америка с водеща роля на САЩ. Най-бързо нарастващият се сегмент на нутрацевтичния пазар в региона са функционалните храни, със среден годишен ръст 6.5% за периода 2007-2011 г. Протеините и пептидите са донесли най-големи приходи за индустрията през 2011 г., а в годините 2007-2011 не-билковите суплементи са били най-динамичният сегмент на хранителните добавки.  През 2017 г. нутрацевтичният пазар на Северна Америка ще има пазарен дял от 39.2%. Като цяло, напитките ще се развиват по-слабо от суплементите.

Пазарният дял на Азиатско-Тихоокеанския регион ще бъде 30.4% през 2017 г. Япония е най-големият потребител на нутрацевтики, следвана от Китай - не само заради броя на населението, но и заради здравословните му хранителни навици. В Индия по-динамично ще растат хранителните добавки, а функционалните храни и напитки ще се отличават с по-умерени темпове на растеж. 

В Средния Изток и Африка нутрацевтичният пазар се е радвал на среден годишен ръст от 30.8% през периода 2011-2017 г. 

В Източна Европа ще прогресират функционалните храни и добавките, а Русия и Унгария ще имат водещата роля в региона. Сред ключовите фактори за развитието на пазара ще бъде застаряването на населението и увеличението на разполагаемия доход. 

 

 

—————

Back