Производителите на сосове се насочват към здраве и подправки

18/04/2012 15:50

Актуално проучване на Innova Market Insights обобщава пазарните тенденции в готовите сосове. Категорията е доста обширна и включва сосове за паста, готварски сосове, бутилирани и трапезни сосове и подправки, салатни сосове и дресинги. В последните пет години на този пазар има ясна тенденция към иновация, свързана най-вече с нарастващия интерес на потребителите към разнообразни нови видове кухня.

През 2011 г. половината от новите продукти на пазара се пада на готварските сосове, следвани от трапезните сосове, майонезите и дресингите. 

Пазарът на трапезните и готварските сосове се доминира от доматените, а тенденциите са към по-пикантни и комплексни аромати. Нараства броят на лимитираните серии с необичайни вкусове, както и на тези с луксозните добавки, като балсамовия оцет. Сосовете за барбекю стават популярни на все повече пазари, а новите варианти се предлагат обикновено за летния сезон. Сред нетрадиционните вкусове с нарастваща популярност са текила, уасаби, но и водка с малини, бурбонско уиски, къпини. Подправките също са на почит, особено по-пикантните.

В опаковките се наблюдава ръст на еднократните порции за малките домакинства. Пликчетата изместват традиционните стъклени опаковки. 

Макар сосовете да са типични продукти за удобството, дори и тук здравословните тенденции си пробиват път. Средно около 45% от новите продукти, пуснати на пазара през 2011 г., имат някакъв здравословен имидж. Най-силна е тенденцията при салатните сосови и дресингите (50%), готварските сосове (45%), трапезните сосове (38%). Чистият етикет също става атрактивен в сегмента - около 30% от новите продукти носят посланието "натурална рецепта", "без адитиви/ консерванти" и др. под.

—————

Back