Поничка, кексче...кронът

12/06/2013 15:56

cronut2"Сладкият зъб" на американците въведе не една или две моди в сладкарството в последните години, и то напук на всички здравословни тенденции. След като поничките (донътс), мъфините и малките декорирани кексчета къпкейкс превзеха страната на неограниченото хранене, днес друг един сладкиш набира популярност - кронът.

Кронъта, хибрид между кроасан и поничка, е изобретение на ню-йоркската пекарна Dominique Ansel Bakery. Сладкишът се появи на 10.03.2013 г. и набра чутовна популярност за краткото си съществуване. Направен от многолистно тесто (но не съвсем  същото като това на кроасана), втасал, изпържен в масло от семки на грозде при определена температура, напудрен, пълен с ванилов крем и глазиран, кронът се произвежда в рамките на 3 дни, но се консумира само пресен. Всеки месец шеф Dominique Ansel представя нов вкус, като майският беше "роза и ванилия", а през юни комбинацията  е "лимон с кленов сироп".

При цена от 5 долара парчето, опашката за кронъти се извива един час преди пекарната да отвори, а цялата партида за деня се разграбва в рамките на 20 минути. В САЩ, кронът е медийно събитие, отразявано под една или друга форма дори от най-големите новинари като Fox News. Имитациите никнат като гъби. И това ако не е сензация...

 

Актуализация 14.05.2014 г.

За новите творения на шеф Ансел можеш да прочетеш тук, а в броя на Бюлетина на "Новините за храните" от 22.05.2014 г. ще дискутираме нашироко други странни хрумвания от категорията на хибридните храни. За да си в крак с най-горещата тенденция при храните, стани наш абонат сега!

—————

Back