Пазарът на заместители на месото расте

07/08/2012 12:39

Според анализатора RTS Resource, пазарът на безмесни продукти и алтернативи на месото ще нараства средно с 4.4% в следващите 5 години, достигайки 3.54 млрд. евро.

В Европа най-голям е делът на готовите безмесни ястия, следвани от сектора на колбасите и бургерите "без месо". През 2016 г. се очаква първият да достигне 1.76 млрд. евро, а вторият - 854 млн. евро.

След няколко нелеки години, в сегмента на месните аналози се очаква ръст от 4.3% годишно до 443 млн. евро през 2016 г. Тук се включват алтернативи, базирани на растителни протеини (соеви, пшенични), например тофу. Към по-екстравагантните заместители на месото спадат някои иновативни протеинови форми, например микопротеините Quorn

Най-голям ръст от RTS Resource очакват в сегмента на "другите" безмесни продукти. Те ще се увеличават с 9.7% до 486 млн. евро. В понятието "други" се включват разнообразни продукти, които не могат да бъдат отнесени на 100% към някоя от предходните категории. Това предполага най-голямо разнообразие и иновативност, основно в разработката на безмесни снаксове и гарнитури.

Екологичните и здравословните последствия от консумацията на месо, са основната причина все повече потребители да търсят аналози на животинските протеини. Производството на месо е ресурсоемко и води до отделянето на огромни емисии въглероден диоксид, с което се засилва парниковия ефект. През 2007 г. пък, Световният фонд за изследване на рака директно обяви консумацията на червени и преработени меса за рискови фактори за развитието на рак.   

Месопроизводството в света се е утроило в последните 3 десетителия, а до 2050 г. ще се удвои спрямо текущия обем, за да задоволи нуждите на нарастващото население на Земята и подобрения жизнен стандарт в развиващите се страни. Ето защо въпросът с намирането на повече алтернативи, включително от нетрадиционни източници като насекомите и водораслите, става все по-неотложен.

Важна предпоставка за популяризирането на месните субститути, е подобряването на техния вкус, както и фокусирането върху здравословните ползи и удобството, показва актуално проучване на Mintel. Според него, 40% от потребителите на безмесни алтернативи в Обединеното кралство са се отказали от тях заради блудкавия вкус. Като примери за успешни във вкусово отношение продукти, проучването сочи Quorn, LindaMcCarteney Foods, както и някои от храните на веригата Marks and Spencer. Производителите на заместители на месото могат да почерпят от опита в овкусяването на Северна Америка и Азия, където този род храни се радват на по-широка популярност. Създаването на продукти в удобна за потребителите форма - например ястия, които могат да се приготвят в микровълнова фурна - също е предпоставка за успех.

По отношение на декларациите на опаковките на месните заместители, сред най-популярните са: "вегетариански", "органичен", "екологичен", "без консерванти и адитиви", "без животински суровини", "високопротеинов", "подходящ за микровълнова фурна".

Някои производители наблягат на декларациите "плюс", т.е. с добавени витамини, минерали, омега-3 и др. Като примери можем да посочим Breaded Meat Free Fillets, които FrieslandCampina въведе на немския пазар с декларациите "високо протеиново съдържание и калций", както и соевите бургери на Nutrition & Sante, които бяха рекламирани в Белгия с тяхното високо съдържание на калций и магнезий.

 

—————

Back