Пазарът на млечни алтернативи расте

26/01/2012 10:18

Продажбите на алтернативи на прясното краве мляко като соевото или бадемовото мляко, продължават да нарастват и през 2011 г. са достигнали 1.33 млрд. долара в САЩ.  

Нетрадиционните напитки имат редица здравословни предимства - по-малко калории и нулев риск към млечни алергии и лактозна непоносимост. Опасенията за начина на отглеждане на кравите, като употребата на хормони или антибиотици, също предопределя избора на част от потребителите. Вегетарианците и веганците пък нямат друг избор, а техният брой непрекъснато се увеличава. Голяма част от потребителите просто смятат, че соевото мляко е по-здравословно.

Именно то остава най-популярната алтернатива на кравето мляко. 11% от възрастното население купува соево мляко, следвано непосредствено от хората, които предпочитат бадемово мляко - 9%. За година потреблението на бадемово мляко се е увеличило с цели 79% и вече достига 1/5 от продажбите на немлечни напитки.

Има индикации, че пазарът на този тип продукти преминава към зрялата фаза - вече се появяват по-евтини напитки, ароматите и вкусовете се разнообразяват, опаковките се смаляват.

Паралено данните сочат, че от 2008 г. насам консумацията на краве мляко на глава от населението в САЩ спада - от 24.3 галона на 20.8 галона на човек годишно.

—————

Back