Пазарът на дрожди в света расте, достига 3.9 млн. евро през 2016 г.

06/04/2012 08:45

Според актуално пазарно проучване*, пазарът на дрожди в света ще расте с 8.6% на година, достигайки до 3.9 млн. евро през 2016 г. Печива, бира, вино и биоетанол - това са сферите- двигатели на бурното развитие. Като перспективни в дългосрочен план се очертават приложения, където дрождите ще се разглеждат като източник на протеин или пробиотик. В бъдеще неминуемо ще се появят здравословни продукти или храни и напитки с висока хранителна ценност, базирани на дрожди.

Пазарът на екстракти от дрожди също ще расте. Те са особенно ценни като заместител на солта в редица приложения.

През 2010 г. пазарът се е оценявал на 2.2 млн. евро, като хлебната мая е доминирала с 31%. Заедно с дела на дрождите за производство на бира, общия дял на "маите" e достигал 45%. 

Европа и Азиатско-тихоокеанският регион са най-големи потребители в географски аспект (60% през 2010 г.), като последният е и най-динамичен с годишен ръст 8.8%. Пазарът се доминира от европейски компании- френската Lesaffre Group и британските AB Vista и AB Mauri. Голям играч е и канадската Lallemand, а като регионална компания с нарастваща мощ се очертава китайската Angel Yeast Co.

 

*The Global Yeat Market by Types, Applications & Geography - Trends & Forecasts

—————

Back