Пазарът на бисквити се поляризира

16/05/2012 10:49

Две противоречиви тенденции определят световния пазар на бисквити, според актуално проучване на Innova Market Insights. Имиджът на бисквитите като храна-удоволствие движи сегмента на високия ценови клас, докато все по-големият брой потребители, загрижени за здравето, е определящ за развитието на сегмента на полезните продукти. 

Шоколадовите бисквити са най-облагодетелствани от увеличаващия се интерес към бисквитите като продукт за наслада и техните продажби нарастват в много страни въпреки финансовата криза и здравословните тенденции. Дори почитателите на здравословното хранене си позволяват кратки мигове на наслада, малка награда за "добро поведение". През 2011 г. цели 48% от новите бисквити на пазара са съдържали шоколад под някаква форма. Резултатите изостават от рекордните 60% отпреди 5 години, но анализаторите обясняват това с по-широкия избор на видове, аромати и др. 

Здравето е друг фактор, който влияе върху решението за покупка, макар и в по-малка степен, отколкото при други храни и напитки. Компаниите все повече се опитват да подобрят хранителния профил на своите стандартни продукти. Това е довело до значителен брой нови изделия със здравословен имидж в сегмента на бисквитите - 30% от пуснатите през 2011 г. нови изделия на пазара. При солените бисквити процентът е 40%, а при сладките - 25%. Най-популярните здравословни декларации са за натуралност и липсата на изкуствени добавки и/или консерванти, т.е. насочващи към идеята за чист етикет. Над 30% от новите бисквити на пазара са били позиционирани по този начин, което се равнява на 12% от общия брой на новите бисквити. 

За повече информация посетете страницата на Innova Market Insights

—————

Back