Палмата с най-висока цена от 1.5 месеца

26/05/2013 22:43

Това, на което отдавна не бяхме ставали свидетели - поскъпване на палмовото масло - най-сетне се случи на 22.05.2013 и предизвика вълна от коментари и прогнози.

Очакванията за повишена консумация преди Рамадана в началото на юли, както и отказа на Китай на 150 000 тона договорено соево масло от Южна Америка, бяха в основата на най-сериозното поскъпване на суровото палмово масло за изминалите 6 седмици.

Августовските контракти достигнаха 2359 рингита / тон на борсата в Куала Лумпур, напук на досегашните данни за пореден месец на сравнително слаб износ. За първите 20 дни на май карго сурвейорът Intertek регистира 9.4% спад в малайзийския експорт спрямо 1-20 май 2012 г., а конкурентите от SGS отбелязаха "само" 6.6% изоставане.

В по-дългосрочен план Datuk Lee Yeow Chor, председател на Mалайзийския борд на палмовото масло, предсказа, че в периода юли-септември цените на растителните масла ще се повишат, подкрепени от недостатъчното производство. Основания за подобна прогноза дават и намаляващите запаси на суровина в Малайзия - през април те спаднаха до 1.93 млн. тона на фона на рекордните 2.6 млн. тона през декември м.г.

Въпреки всичко, соевото масло запази своята премия от ок. 300 долара/тон спрямо палмовото. Рекордните запаси в Индонезия и Малайзия все още отдалечават ценово палмата от нейния основен конкурент, който пострада сериозно при сушата в САЩ през 2012 г. 

—————

Back