Отново за DMAA

04/01/2012 08:35

След като наскоро публикувахме новина, свързана с DMAA (виж Криминале на летище София), събитие от последните дни отново даде повод да се говори за противоречивия стимулант 1,3-диметиламиламин, познат и като метилхексанамин (MHA).

В декемврийския брой на NZ Medical Journal лекари от новозеландската Christchurch Hospital разказват случая на 21-годишен младеж, който е приет за лечение с мозъчен кръвоизлив след приема на 2 таблетки 99.9% чист DMAA и една капсула 150 мг кофеин като отскок преди купон. Преди това купонджията бил изпил и един кен бира.

Капсулите DMAA съдържали 278 мг от веществото и никакви други стимуланти.  

Младежът бил хоспитализиран за 15 дни до пълно възстановяване.

Това е пореден случай на проблеми след приема на DMAA - през 2009 г. Новозеландското Министерство на здравеопазването публикува доклад, в който се споменават три случая на силно главоболие с повръщане и един - на мозъчен кръвоизлив - след употребата на стимуланта. Министерството е предприело стъпки DMAA да бъде разрешен за продажба само на пълнолетни, въпреки, че интернет търговията прави практически невъзможен контрола върху продажбата.

DMAA е спорен продукт, за който все още тече дебат в редица страни, особено по отношение на неговото добиване - от растителен екстракт или синтетично. За първи път е синтезиран от фармацевтичния гигант Eli Lily през 40-те години на миналия век, и е защитен под търговската марка Forthane през 1971 г. Днес обаче той е основно обявен върху етикетите като "екстракт от здравец".

Най-известният продукт в България, базиран на DMAA, e Jack3d, особено популярен сред някои фитнес фенове като енергиен източник преди тренировка.

—————

Back