Отлагат захарните квоти до 2020 г.?

19/06/2012 10:05

Европейски асоциации на производителите на захарни изделия, сред които CAOBISCO И CIUS, са нащрек, след като Michael Dantin представи вчера пред своите колеги от Европарламента доклад-предложение захарните квоти да останат в сила до 2020 г.

Припомняме, че на 12.10.2011 г. Европейската комисия внесе предложение за реформи в Общата селскостопанска политика (САР) на ЕС, сред които беше и отпадането на захарните квоти през 2015 г. Предложението беше посрещнато с облекчение от европейските производители на шоколадови и захарни изделия, които изпитаха драстичен недостиг на суровина през изминалата година и 40% ръст в цените на захарта. Немската асоциация на производителите BDSI наскоро оповести данни, според които ситуацията на пазара кара много от нейните членове да се съмняват във възможността да приключат и 2012 г. на печалба.

Ето защо предложението на Michael Dantin квотите да се запазят за още 5 години беше посрещнато на нож от индустрията, въпреки неговата идея извънквотната захар да се освобождава автоматично на пазара с цел запазване на структурния баланс. Според CIUS това само ще засили сегашните ad hoc мерки за изпускане на парата и няма по никакъв начин да донесе пазарна стабилност.

И двете асоциации смятат, че преработвателите на захарно цвекло са получили достатъчно време и средства от старта на реформите в САР от 2006 насам, за да подобрят ефективността и конкурентоспособността си, докато производителите на захарни изделия са се сблъскали само с огромни сътресения на цените.

Съдбата на квотите ще стане ясня на 9 юли, когато Европарламентът трябва да финализира решението за реформи в САР.

—————

Back