От малка португалска компания до европейски лидер за 5 години

15/03/2012 08:18

Малката и недобре позната португалска компания Nutrigreen е на път да стане европейски лидер в преработката на плодове, с ръст на продажбите от 600 000 евро през 2010 г., на 5 млн. евро тази година и 100 млн. евро през 2016 г. Как е възможно това? 

Всичко започва с едно плодово хранително блокче, което фирмата - преработвател на плодове и зеленчуци, представя на Anuga 2009. Едва ли някой е очаквал някакъв зашеметяващ успех - компанията е създадена едва през 2007 г. и до момента снабдява главно няколко местни вериги с прясно изцедени сокове. Но невъзможното се случва - Nutrigreen спечелва наградата за Топ иновация на Anuga 2009, изпреварвайки редица от доста по-големите и "печени" конкуренти.

Капитализирайки този успех, Nutrigreen успява да договори доставката на плодови сокове и пюрета с Danone - контрактът е петгодишен, за 800 млн. бутилки сокове на година. Малкото португалско джудже ще бъде производител на 100% от С-Optima- натуралният сок, роден преди година от партньорството на Danone и Chiquita. След успешното пускане на пазара в Белгия, този 100% плодов сок ще се появи в магазинната мрежа на цяла Европа през септември. 

Звучи ви като приказка? Е, явно чудеса се случват - особено ако имаш визия и нюх за тях. Защото паралелно с португалската фирма, собственикът Carlos Germander основава и Nutrigreen International, Белгия. Северна Европа се отличава с висока консумация на плодове и зеленчуци, но пък често е покрита с ледове и сняг - какво по-щастливо обстоятелство за една компания, която прави сокове в слънчева Португалия? От самото начало стратегията на Nutrigreen е насочена към намиране на потребителя, независимо къде е той - и днес това търсене дава изключителни резултати. 

Амбициите не спират до тук. За да изпълни договора за С-Optima, Nutrigreen ще трябва за три години да вдигне капацитета си от 8 000 на 200 000 бутилки на час, инвестирайки 17 млн. евро. Голяма част от капиталовложението вече е реализирано, като в рамките на текущата година линиите ще произвеждат 50 000 бутилки - равностойността на 100 000 тона плодове. 

В края на пет годишния срок, общата инвестиция ще бъде между 25 и 30 млн. евро - 4 от тях вече са договорени като финансиране по Програмата за развитие на селските региони (PRO-DER) и от Института за подпомагане на малките и средни предприятия IAPMEI.

 

В Nutrigreen работят, не се маят... а ние с радост споделяме с вас поредната вдъхновяваща история за успех чрез иновация.

 

 

—————

Back