Новите снаксове: ръст напук на кризата

16/03/2012 06:54

Според наскоро проведено проучване на Innova Market Insights, снакс-индустрията продължава да създава нови продукти, независимо от влошената икономическа обстановка. През 2011 г. ръстът на новите продукти е двуцифрен, като 2/3 от него се падат на солените и пикантните вкусове, а ядките и семената са 1/3. 

Най-много нови продукти са се появили на пазарите на Азия (40% от пуснатите през 2011 г. нови изделия) и Латинска Америка. На по-зрелите пазари се наблюдава по-малка активност, особено в САЩ, но и в някои части на Западна Европа. Като цяло, новите продукти в Европа са 30% от общия брой на новопоявилите се през 2011 г. снаксове; най-голяма активност се наблюдава в страни с висока консумация на глава от населението като Великобритания, Германия и Холандия.

Новите снаксове търсят своя път към потребителя залагайки на автентичността, оригиналността, силни и екзотични аромати, удобни формати на опаковката.

Въпреки, че при позиционирането на импулсивни продукти като снаксовете рядко здравословният имидж е в основата на посланието, около 40% от новите изделия на 2011 г. имат някакъв здравословен елемент. Обикновено той е под формата на пасивни ползи: пълнозърнест, органичен, безглутенов, "без" или "лек", "с по-малко". Активните ползи като "обогатен с витамини и / или минерали" , " с омега-3" и др. под. са нетипични.  

Най-голям акцент върху ползите се наблюдава на американския пазар. Там е и най-голям броят на безглутеновите нови снаксове - 20% при средна норма за света 10%. Като цяло, направлението "безглутенов" отбелязва силно нарастване в последните 5 години, обобщава пазарният анализатор.

 

—————

Back