Новини от FiE

01/12/2011 09:05

Beneo пуска нови оризови фибри

Beneo, специалистът по оризови деривати, пуска на пазара нови фибри - RemyLiVe. Хипоалергенни, пълнозърнести, безглутенови, богати на антиоксиданти, фитостероли, витамин В и магнезий, те подобряват структурата, удължават срока на годност и улесняват машинната обработка на храните. Предназначени са главно за зърнени закуски и барчета, печива и колбаси. В мюсли приложенията, новите фибри позволяват декларацията "пълнозърнест" и подобряват хрупкавостта. Комбинирани с други продукти на компанията, като олигофруктоза и изомалт, те позволяват намаляване на захарното съдържание, подобряват текстурата и мекотата на печивата.

 

DMV с нова идентичност

След сливането от 2009 г., което доведе до появата на FrieslandCampina, пазарната роля на DMV се промени значително. На изложението компанията представя новата си визия и брандове. Оставайки ключов производител на казеинати, DMV се фокусира върху качеството, контрол върху производствения процес, знанието/ експертизата и партньорството.  

 

Ajinomoto атакува стевия

Ключовият доставчик на аспартам Ajinomoto използва трибуната на изложението, за да затвърди позициите си ден преди стевията да бъде официално разрешена в ЕС. От компанията отбелязват, че аспартамът вече 25 години се използва успешно в нискокалорични безалкохолни напитки. И днес едни от най-успешните брандове се базират на аспартам, вкл. Diet Coca-Cola в САЩ или Pepsi Max, Coke Zero, Diet Coca-Cola, Diet Pepsi, Fanta, Robinsons във Великобритания. Основната причина е доброто влияние върху вкуса...което все още е проблем при стевията.  Дори стевията да е вече номер 2 като стойност на продажбите в САЩ, другите подсладители имат значителен дял в обемно отношение - все пак основните им пазари са напитките и дъвките, а не трапезните подсладители. Докато 90% от приложенията на подсладителите са в храни и напитки, бъдещето на аспартама изглежда светло. Нещо повече, приемливият дневен прием на стевия е с 10 мг/ кг по-нисък от този на аспартама и от Ajinomoto смятат, че това прави невъзможно включването й в рецептури като единствен подсладител, тъй като по този начин ще се надхвърлят здравословните лимити. Атаката продължава и по отношение натуралния статут на стевията: според Ajinomoto тя е адитив също като захарина, аспартама, ацесулфама и цикламата (напомняме, че стевиозидите получиха Е-номер - Е960).   

 

—————

Back