Нездравословното хранене причинява рак

08/12/2011 10:25

Нездравословното хранене е една от най-значимите предпоставки за появата на рак след тютюнопушенето. До този извод са стигнали учени от Cancer Research UK на базата на най-мащабното проучване за връзката между случаите на рак и начина на живот, провеждано във Великобритания. Една трета от ежегодно диагностицираните случаи на рак, или повече от 100 000 случая, са причинени от пушене, нездравословно хранене, алкохол и свръхтегло.

Съдба или заложено в гените?

"Много хора смятат, че ракът е дело на съдбата или е заложен генетично, и е въпрос на късмет дали ще се появи или не" - споделя проф. Max Parkin, епидемиолог и автор на изследването. "Данните показват, че ок. 40% от случаите на рак са предизвикани от фактори, които имаме силата да променим".

"Не очаквахме, че конусмацията на плодове и зеленчуци ще се окаже толкова важна за превенцията на рака при мъжете. Нито, че свръхтеглото при жените ще бъде по-ключов фактор от алкохола".

Плодове и зеленчуци

При мъжете 6.1% от случаите на рак се свързват с нередовната консумация на плодове и зеленчуци. При жените процентът е 6.9%. Това се оказва много по-значим фактор от професията, алкохола, наднорменото тегло и прекомерното излагане на слънце.

Препоръката на учените

Съветът на Cancer Research UK е диета, богата на фибри, плодове и зеленчуци и бедна на червени и преработени меса (консерви и колбаси), както и на сол. "Здравословното хранене не е гранция, че няма да се разболеете, но значително намалява риска". То не трябва да бъде заменяно с консумацията на "анти-ракови" храни и добавки. 

 

Повече за изследването тук

 

 

 

—————

Back