Непознатата Турция

31/01/2012 21:56

Турция е на гребена на българския прайм тайм от доста време. Решихме да надникнем отвъд сърмичките и баклавата на Хайрие ханъм, тъй като почти половината от населението на тази държава е под 25 години, а 2/3 от домакинствата са на млади двойки с деца. Какво консумира съвременният млад човек там и има ли ниша, която родните производители могат да заемат? Изводите оставяме на Вас.

 

С високия си темп на прираст през 2015 г. Турция ще има население от 83 млн. души, измествайки Германия от първото място в Европа. В урбанизирана Турция средната класа възприема все повече типично европейските тенденции в храненето и заменя баклавата с функционални храни и напитки. Това поведение засяга в най-голяма степен майките на малки деца.

Йогурт

Подобно на България, киселото мляко се радва на дълбоки корени и в южната ни съседка. Над половината от ежедневно консумирания йогурт там обаче е домашен или занаятчийски, поради което продажбите на ''заводско'' мляко са доста под средните за континента. Удобството, хигиената и еманципацията са на път да променят традициите, особено що се касае до младите майки, които с удоволствие дават на децата си разфасовано фабрично мляко с добавка на витамини.

Един от успешните продукти е пуснатото в продажба през 2007 г. мляко Pinar Yopi на Pinar Gida - обогатено с протеин, калций, желязо, вит.В12 и вит.D, то подпомага менталното развитие на деца до 6 години. На пазара днес има и други подобни продукти, напр. набогатени с омега-3 мастни киселини.

Като не особено работима към момента концепция бихме посочили намаляващото холестерола мляко Danacol, което Danone пусна през 2006 г. и оттегли внезапно година по-късно с обяснението, че продажбите са под очакваните и че пазарът не е узрял за подобен продукт. Така Danone остави на конкурентния продукт Kalbim на Ulker Gida цялата пазарна ниша - с повече търпение местните някой ден ще видят развитие и в този стагниращ сегмент.

Възкръсването на кефира

Една от причините на функционалните кисело-млечни продукти да не им върви в Турция, е възкръсването на традиционната пробиотична напитка кефир. През 2004 г. местната мандра Altinkilic Sut Urunleri AS изтупа от праха този позабравен продукт с безспорно здравословни качества, пресата се ентусиазира и предизвика вълна от интерес, другите производители също се включиха...и за периода 2004-2009 г. стойността на продажбите на кефир се увеличи 10 пъти до 53 млн. долара годишно.

За отслабване (вместо belly-dance)

По данни на Euromоnitor от 2009 г. Турция е третата по затлъстяване страна в Европа след Беларус и Великобритания (22.6% от населението има индекс на телесната маса 30 и повече). Не е чудно, че това е пазарът с най-голяма динамика в региона по отношение на заместващи храненето продукти за отслабване. Herbalife има водещ дял - по техни данни 92% от пазара през 2008 г. Дори цифрата да е преувеличена, е факт, че много други подобни продукти не успяха да спечелят доверието на потребителите и те ги дори ги считат за потенциално опасни за здравето.

Зехтин

Турската кухня е традиционно богата на мазнини. Но докато количеството трудно се редуцира заради особеностите на местната традиция, качеството направи завой към по-здравословното. На фона на стагниращ пазар на маргарините и маслото, функционалните продукти за намазване бележат сериозен ръст от 45%, достигайки цифрата 192 млн. долара през 2009 г.  и задминавайки маргарина. Зехтинът със своя здравословен имидж пък отскочи с цели 126% и постигна 636 млн. долара продажби през 2009 г. Принос за това имат и дискаунтърите, начело с най-голямата местна верига BIM, която продава зехтина на смешно ниски цени.

Сок 100%

Най-добре развиващата се категория при безалкохолните напитки са плодовите и зеленчуковите сокове, особено тези със 100% плодово/ зеленчуково съдържание. Турските потребители се оказват особено внимателни какви сокове консумират, затова много компании отговориха на търсенето със сокове без добавка на захар/ подсладители или консерванти. Качеството, което се търси, е наистина най-високото и 100%-те сокове изпревариха по продажби нектарите и плодовите напитки независимо от по-високата цена.

Топли напитки

Сериозен ръст в сегмента на топлите напитки имат шоколадовите прахообразни продукти. Тъй като основните им потребители са децата, те често биват набогатени с витамини и минерали. Възрастните пък ги купуват, за да си приготвят вкъщи шоколадови десерти и кексове (малко встрани от основното приложение).

Суплементи

Те набраха скорост след 2007 г. Водещи са тези за женско здраве - на първо място мултивитамините с 40% дял (91 млн. долара), следвани от продуктите за фертилност и менопауза.

Поради традиционната ориентацията на турците към семейството и децата, за периода 2003-2008 г. продажбите на детски витамини и добавки порастнаха със 110% до 14 млн. долара. Най-популярните са продуктите с вит.С.

Останалите видове суплементи, обичайни за Европа, тук почти не се срещат. Има някои продукти за очно здраве, с коензим Q10, глюкозамин, жълт кантарион. Причината е проста: типичният потребител на суплементите - образован, с добри доходи, зрял или по-възрастен - има демография, различна от реалността в Турция.

 

 

—————

Back