Назад към корените...или за идеите, които променят света

28/01/2012 00:12

Има малки идеи, които могат да променят света. Иновацията често не е дело на Големите корпорации, а на малките предприемачи, които се осмеляват да пробват твърде странни за вкуса на Големите идеи...които на пръв поглед не струват много.

През 2009 г. двама приятели от университета UC Berkeley - Alejandro Velez и Nikhil Arora - трябва да се дипломират и да се влеят в редиците на заетите с корпоративни финанси и банкови дела. Вместо това, по време на лекция им хрумва шантава идея, която по-късно тестват в кухнята на Alejandro, и която променя тотално живота им...както и този на много други хора.

Двамата решават да засадят и отгледат гъби кладница върху използвано мляно кафе и така да превърнат един боклук в свежа гурме храна. С първата кутия порастнали гъби, малко интерес от веригите Whole Foods и Chez Panisse, и субсидия от 5000 долара от ректора, ангажиран със социалните иновации в UC Berkeley, проекто-банкерите зарязват светлото бъдеще на консултанти и решават да се посветят на отглеждането на гъби.

Постепенно идеята намира своята окончателна форма и днес Back to the Roots (https://backtotheroots.com ) продава като топъл хляб комплекти, с които всеки може сам да си отгледа вкъщи няколко реколти чудесни гъби кладница.

Звучи ви налудничаво?

А как ви звучи това:

За по-малко от две години идеята е намерила толкова привърженици, че Back to the Roots си поставя като задача:

  • През 2011 г да събере и рециклира 500 тона  използвано кафе
  • Да помогне на клиентите си да отгледат близо 115 тона гъби
  • Да поддържа 10 училищни и общински градинки, снабдявайки ги с почвени добавки
  • Да продава своите гъбени комплекти в над 300 магазина от веригата Whole Foods в САЩ?

Списъкът от награди на Back to the Roots е дълъг - последната е включването на Alejandro Velez и Nikhil Arora в класацията Forbes 30 Under 30: Food & Wine.

И за тези, които все още се чудят по български как такава шантава идея направи двама младежи под 30 години милионери, нека напомним, че в тази история на успеха откриваме поне няколко от актуалните тенденции в хранителната индустрия:

- да отгледаш сам храната си, да знаеш отлично откъде идва тя;

- да направиш нещо добро за природата, да бъдеш социално отговорен, да поддържаш устойчивото развитие на планетата;

- да ядеш свежа, непреработена, естествена храна;

- да купуваш храна, която е дала работа на местните хора.

Не на последно място - Back to the Roots е един типичен онлайн бизнес, комуникиран отлично с аудиторията чрез социалните мрежи. Както някой каза наскоро: Хората днес нямат пари, но времето им е още по-малко. Така че ако похарчат нещо, то ще бъде в интернет!

 

 

—————

Back