Натурално, по-натурално... сурово

23/07/2012 13:41

Уморен, скептичен или дори изплашен от дългите списъци с ингредиенти върху опаковката на т.нар. «индустриални храни», днешният потребител все по-често търси възможността да консумира натурални продукти. Тенденциите «без» (изкуствени подсладители/ оцветители, консерванти и други), «чист етикет», «органичен» и «био» намират все повече привърженици, а някои потребители отиват дори в още по-крайни ниши по отношение на храненето.

Макар и още съвсем малка, нишата на суровите продукти съществува. Под «сурова» се разбира не само непреработена, но и храна, върху която е оказано минимална топлинна преработка – до 40-46оС, като по този начин важните хранителни вещества са запазени. И макар да е малко вероятно тази тенденция да стане масова, можем да очакваме че в следващите години все повече хора ще възприемат суровоядството като свой начин на живот или поне ще се опитат да включат възможно по-голям брой живи храни в своята диета.

 

Суши, студено пресован зехтин, кълнове...и какво друго?

Днес изследваме някои от суровите храни с потенциал – макар все още да не е напълно ясно какво се включва в понятието «сурови». Дали това са изцяло непреработените храни, или и тези с лека термична обработка, само бъдещето може да формулира.

Някои от суровите храни, като сушито, студено пресования зехтин и покълналите семена, навлязоха на масовия пазар от гурме кухнята. Днес все повече ги забелязваме по регалите на супермаркетите под формата на сравнително достъпна  храна «от котюр» Ето някои от другите сурови храни и напитки, които са там, много често без да са изрично позиционирани като такива:

 

Сурови ядки и семена

Всички знаем, че те са полезни, но посяга ли достатъчно често потребителят към тях, или предпочита тяхната значително по-вредна форма: добре осолени, подправени и запечени?

Макар отговорът да е еднозначен, вината за това е не само на потребителя, но и на производителите. Ако суровите семена и ядки бъдат предложени под някаква нова, по-атрактивна разновидност, те със сигурност ще намерят привърженици извън тясната ниша «Приятели на здравословните магазини».  Нямате идеи как на практика може да стане това? Ето няколко бързи:

  • Ядки, покрити с натурален шоколад (а защо не и с още по-полезното какао). Като най-добра комбинация бихме препоръчали супер актуалните бадеми, покрити със 70% натурален шоколад или богато на антиоксиданти какао като Acticoa, което дава възможност за една сериозна здравословна декларация 
  • Хранителни блокчета с ядки и семена (една доста по-здравословна версия на сусамки, фъстъковки и др., които водят до неизбежна среща със зъболекаря). Нещо като това тук
  • Ядкови масла и тахан – но само в техния натурален вид, без хидрогенирани масла и емулгатори, които да предпазват от разслояване. Ако си мислите: „Тук не е Америка, кой ти яде фъстъчено масло”, ще ви оборим. Дори в Америка не е лесно да пробиеш с подобен род продукти, тъй като пазарът е пренаситен. Но ако насочиш усилията си към нишови потребители – например към спортистите, и предложиш иновативна опаковка, като малка тубичка, удобна за тестване от нови потребители или за еднократна протеинова закуска, може и да постигнеш оборот 11 млн. долара като тази компания

 

Сушени плодове

Историята тук напомня на тази със суровите ядки и семена: ограничен брой почитатели, силно традиционен пазар, липса на иновации. Е, да си фен на ошава днес не е много cool, затова е работа на производителите да измислят нови и атрактивни форми на предлагане. Като тези клъстри от сушени плодове и суперхраната чиа на DOLE.

 

Зърнени храни

Това е може би най-популярната категория сурови храни. Мюсли, барчета, гранола... дори и да ви изглежда, че пазарът е преситен, винаги има нови възможности. На първо място, много от тези храни съдържат твърде много подсладители и мазнини, което намалява хранителната им ценност. На второ, предлагането се върти около няколко „обичайни заподозрени”- универсални комбинации от съставки и вкусове. На трето, формите и точките за продажба (поне у нас) съвсем не са експлоатирани. Искате пример за иновация? Ето един: Когато сутрин бързаш за работа, едва ли имаш време да закусиш вкъщи с една „Активия с мюсли”. Такава ниша запълва Moma Foods със своите здравословни закуски от йогурт, овесени ядки и плодове, продавани в лондонското метро и на ключови места със сутрешен трафик из мегаполиса. 

 

Живи храни

Нямаме предвид буболечки и други такива. Освен покълналите семена, в тази категория влизат още и различните продукти с живи бактерии. Над 90% от пробиотичните продукти са на базата на мляко, а основната част от останалите са под формата на суплементи (най-често – лиофилизирани пробиотици в сашета, капсули, таблетки и др).

Ето няколко изключения от хегемонията на киселите млека:

  • Други пробиотични млечни продукти– като тези на американската Amazing Real Live Food Co, която добавя пробиотиците към своите полутвърди сирена, сирена за намазване и сладоледи. Апропо, последните представляват идеална форма за запазване на бактериите живи за неопределено време...или поне в течение на целия срок на годност
  • Пробиточни сокове – най-успешната компания в света,  която произвежда такива напитки в сътрудничество с различни фирми, е Probi. Сред соковете с пробиотици на Probi можем да споменем скандинавската марка ProViv a (сега собственост на Danone) и Goodbelly (на американската NextFood). Предстои пускането на такива сокове съвместно с Heinz в Австралия.

 

Мед и други сладости

 

При толкова традиционен продукт като меда, иновациите са ключови за привличането на нов кръг потребители или прибавянето на нови моменти за консумация към обичайните. Пример за едно добро решение е медът на Honey Pax. Това е нещо повече от най-висококачествен мед в еднократна опаковка от 10 мл, подходяща за еднократна консумация - такива продукти вероятно не са уникални за пазара. Но въплъщението на фирмената мисия в опаковката трябва да се види: тя е от 100% рециклирана хартия, а на всяко едно пакетче има уникален код, с който потребителят може да проследи своя мед до самия кошер, в който е събран. 

Освен меда, и други натурални подсладители намират своя път към консуматорите. Една по-нетрадиционна гама предлага белгийската компания Sipal Partners: изцяло органични концентрати от зърнени храни (пшеница, царевица, ориз, овес, спелта, касава (маниока), малцов ечемик) и сушени плодове (смокини, фурми, сини сливи). Тук не можем да пропуснем и сокът от агаве като най-често използваната алтернатива на меда.

Като най-фин десерт обаче, в тази точка трябва да посочим нискотемпературния шоколад, известен и като суров шоколад. Той е една върховна комбинация на удоволствие, натуралност и здравословни ползи. При производството му температурата не надвишава 42оС, поради което всички антиоксиданти се запазват, а продуктът превъзхожда вкусово и здравословно дори най-наситения на какови суровини тъмен шоколад. За момента цената му е неприлично висока – около 6 пъти над тази на масовите блокчета в супермаркета, но навлизането в този сегмент на някой от големите играчи може да промени статуквото. За момента в тази удобна ценова ниша са се настанили основно по-малки компании като британската The Raw Chocolate Company.

 

—————

Back