"Натурален" и "здравословен" е успешната формула при напитките

20/08/2012 15:40

Активността в сегмента на безалкохолните напитки в последните две години се увеличава, на фона на три предходни години с по-ограничен брой нови продукти на пазара. До този извод достига в свое актуално проучване пазарният анализатор Innova Markets Insights.

Най-голяма активност се наблюдава в нишата на плодовите сокове и напитки - 43% от новите изделия на пазара. На второ място с 14% се нареждат газираните напитки, изпреварвайки с малко концентратите и прахообразните смеси, студения чай и базираните на кафе напитки, спортните и енергийните напитки, обикновените и ароматизираните води.

Макар в последните 5 години да намалява броят на новите продукти в категориите бутилирани води (с или без аромат), спортни и енергийни напитки, това съвсем не означава, че интересът към тях намалява. Спортните и енергийните напитки продължават да са една от най-динамично развиващите се категории на този пазар, но след бума на нови продукти през 2005 г. (13% от всички новоизлезли на пазара напитки) днес активността тук намалява до 7%. Изчезването на някои по-малки марки, консолидацията и доминиращата позиция на мултинационалните брандове са основната причина за това.

Здравето на потребителите продължава да е ключов елемент при разработването на напитки. Над 58% от новите продукти, излезли на пазара в периода юни 2011- юни 2012 г., имат някакво здравословно позициониране. Най-често позиционирането се базира нa натуралния характер на напитките (13% от новите продукти) и липсата на изкуствени адитиви и консерванти (23%). Като "органични" са позиционирани 5% от новите продукти. С една или няколко от тези три декларации се презентират цели 35% от новите разработки в последната година.

Здравословният елемент е присъщ на категории като водите и плодовите сокове, а някои специфични ползи са във фокуса на разработването на спортни и енергийни напитки. Освен пасивни ползи като "без захар", "натурален", "нискокалоричен" при разработката на здравословни напитки се набляга и на активни ползи като: "обогатен с витамини/ минерали", "с добавка на калций", "функционален" и др. Декларацията "с намалено съдържание на захар" е втора по популярност в категорията, особено след като стевията получи законодателен статут в Европа, Австалия и Азия, САЩ. През първите 6 месеца на 2012 г. напитките със стевия вече надминават като брой излезлите през 2011г. , като най-голяма е развойната активност в САЩ. Несъмнено, продуктите със стевия отговарят на търсенето на напитки с чист етикет и техният брой ще продължи да нараства и за в бъдеще.

Все повече продукти имат специфични здравословни ползи като: "за имунитет", "безвреден за зъбите", "благоприятства здравето на сърдечно-съдовата система" и т.н. 

—————

Back