Най-великите хранителни открития на всички времена

27/09/2012 09:04

The Royal Society, Академията на науките на Великобритания, публикува класация на най-великите открития на всички времена в областта на храните и напитките. Четири основни критерия са били взети предвид от авторитетното жури: достъпност, продуктивност, естетика и здраве.

Ето кои изобретения на древната и модерната мисъл промениха нашата трапеза завинаги:

На 20-то място е поставено пърженето. Измислено 2500 г. пр.н.е. в Египет, варенето в сгорещени мазнини и масла се използва и до днес, за да увеличи привлекателността на редица храни.

На 19-то място е микровълновата фурна. Технологията съществува от 1934 г., а първата микровълнова фурна на пазара е Radarange от 1947 г. С тегло 340 кг. и височина 1.80 м. тя едва ли е била удобна за домашно ползване, още повече че цената е била фантастична - 5000 долара, еквивалент на днешни 50 000 долара.

На 18-то място е бурето. То играе ключова роля при транспорта и съхранението на напитки и днес, особено бира, вино, вода, масла.

На 17-то място откриваме корка. Еластичен и почти непромокаем, той дава нови хоризонти пред практичното и сигурно затваряне на буркани и бутилки.

На 16-то място са приборите за хранене. Представете си за миг живота без тях...

На 15-то място е ножът. Едно от най-древните човешки открития, променило не само храненето на човека.

На 14-то място е поставено гърнето. Дори елементарни готварски операции като подгряването на вода са били невъзможни преди неговото създаване.

На 13-то място е сеитбооборота. Засаждането на различни култури на едно и също място през различните сезони или години има ключово значение за качеството на почвите - от възстановяването на количеството на азота до контрола на специфични вредители и патогени.

Рибарската мрежа заема 12-то място. Тя се появява през каменната ера и днес се радва на широк спектър наследници за всякакви специфични риболовни приложения.

Наздраве за 11-то място: ферментацията! Без нея е невъзможно производството на бира, вино, хляб, кисело мляко, сирена. Днес тя все още представлява сфера на интерес за учените, например при разработването на различни ароматни вещества.

На 10-то място e плугът. Той променя завинаги начина на засяване на семена.

На 9-то място е процесът на смилане. Той прави възможно производството на всякакви брашна и млива от зърно. Ще споменем само какво огромно значение е имало това откритие при производството на хляб.

На 8-мо място е поставено селективното отглеждане на видове и щамове. Ускоряването на естествения подбор води до създаването на растения и животни, които са по-устойчиви на болести и климатични условия, дават по-голяма реколта, имат по-привлекателен вид и вкус и т.н. 

На 7-мо място е процесът на печене. Бавното сухо готвене е дълъг процес, зародил се първоначално между нагорещени камъни в земята.

На 6-то място e комбинираният комбайн с вършачка. Той променя необратимо селското стопанство и освобождава голям брой заети в земеделието, които се насочват към промишлеността.

На 5-то място е иригацията. Напоявянето на големи територии чрез система от пръскачки прави земеделието независимо от наличието на дъждове в периода на растеж на посевите.

Фурната е на 4-то място. Любопитен факт е, че се появява 29 000 г. пр.н.е., когато средноевропейците я ползват, за да пекат мамути. 

На 3-то място е консервирането. Запечатването на храни в херметични контейнери удължава неимоверно срока им на съхранение - от 1 до 5 години.

На 2-ро място е пастьоризацията. Процесът, въведен през 1862 г. първоначално се използва, за да се спре прокисването на виното и бирата. Днес това е най-широко използвания метод за предпазване на млечните продукти от развитието на нежелана микрофлора.

Победител в класацията е Негово Величество Хладилникът. Появата на механизирано охлаждане през 18 век позволява запазването на храната и нейните качества, както и превозването на нетрайни продукти на големи разстояния.

—————

Back