Най-важните правила при позиционирането на натурални храни и напитки

04/04/2012 12:25

За успешното позициониране на натурални храни и напитки има някои правила. Ето препоръката на специалистите от MMR Research Worlwide:

 

  1. "Натурален" е желана и мотивираща характеристика, но не е достатъчна. Помислете как декларацията "натурален" ще пасне на позиционирането на вашия бранд и доколко е важна на фона на останалите фактори за покупката. Не предполагайте, че сама по себе си, тя ще увеличи продажбите.
  2. "Натурален" е простичък начин да покажете, че продуктът е здравословен. Помислете за съпътстващата комуникация и подходящите здравословни ползи, но не правете посланието твърде сложно.
  3. Всичко е във съставките: разгледайте добре списъка с ингредиентите - използвате ли Е-номера, когато наименованията ще бъдат възприети по-добре? Може ли да използвате думата "натурален" в състава?  Не мислете, че само "100% натурален" е единствената приемлива декларация.
  4. Процесът не е водещ. Помислете какви здравословни ползи ви дава начинът на преработка - "печен, а не пържен" ще ви донесе точки в здравословен аспект, но слабо ще повлияе върху натуралния имидж на продукта ви. Не фокусирайте ресурси в по-натурален начин на производство.
  5. Частичната натурална декларация може да създаде достатъчно усещане за натуралност у потребителя. "Произведен със 100% натурална пшеница" звучи добре, нали? Представете всеки натурален ингредиент кратко и ясно чрез текст или рисунка. Можете да мотивирате купувачите и без да декларирате "100% натурален" - а както писахме неотдавна, подобни декларации все още могат лесно да бъдат оспорени (виж тук). 
  6. Картините и цветовете са толкова убедителни, колкото и думите - използвайте ги върху опаковката! Още повече, че законодателите още не са се сетили да им наложат стриктни ограничения.
  7. "Натурален" е синоним на здравословен и безопасен в съзнанието на потребителите. Те може и да не са напълно наясно какво е "натурален", но са щастливи с това, което знаят. Използвайте тази интуитивна сила на натуралното, не се чувствайте длъжни да давате подробна или допълнителна информация, още по-малко - да усложнявате посланието.
  8. Етиката при натуралните продукти не е толкова мощен мотиватор, колкото здравословния имидж. Не използвайте "местен", "нашенски" и т.н., ако това не носи полза на бранда ви. Ясно разграничете етическите и здравословните ползи и преценете тяхната ценност за вашия бранд или продукт.
  9. "Натурален" не означава непременно "органичен". Потребителите са наясно какво могат да очакват и е малко вероятно да направят компромис с качеството, но не се опитвайте да предложите органичен продукт, за да бъде той по-натурален. 
  10. Родителите са по-склонни да търсят натуралното, когато вземат решение за покупка, но само по себе си то не е в състояние да ги мотивира. "Натурален" може да е допълнителен плюс - преценете как той ще се отрази на вашия продукт.

—————

Back