Най-интересното от зоната за нови продукти на HiE/Ni/NuW 2012

29/10/2012 10:40

Остават две седмици до изложението Health Ingrediets/ Natural Ingredients Europe 2012. С помощта на организаторите надникваме в зоната за нови продукти и издаваме част от най-интересните предложения там. Няма спор - на посетителят стига само разходката в този сектор на изложението във Франкфурт, за да улови безпогрешно накъде духа вятъра в сферата на функционалните, здравословните и натуралните храни и напитки.

Контролът върху теглото е безспорно мегатенденцията в здравословното хранене в последните години. KitoZyme представя своето най-ново постижение - Medical Device for Weight Management. Средството за контрол върху теглото се базира на уникалният ингредиент KiOnutrime-Cs (растителен хитозан) и неговата способност да свързва мазнините. С продукта успешно може да се пребори наднорменото тегло и да се намали абсорбцията на мазнините и холестерола от храната. Със своята CE серифицирана формула (медицински клас IIa), KitoZyme позволява на малките и средни компании да обогатят портфолиото си с един продукт с доказани здравословни ползи. Необходимо е само да поставят своето лого и бранд върху опаковката.

Намаляването на солта e друго важно направление, в което работят съвременните компании от хранителния сектор. За Soda-LO на Tate&Lyle вече сме писали, но да споменем и тук, че революционните микросфери позволяват да се намали с 30% употребата на сол в печива и снаксове. Микросферите са произведени от сол, така че могат да се декларират върху опаковката като такава. Патентованата технология за производството им превръща стандартните солни кристали в свободно-течащи, кухи кристални микросфери, чиито малък размер се разпределя изключително равномерно в крайното изделие.

Друг акцент в гамата на Tate&Lyle е TASTEVA - базиран на стевия подсладител, който позволява до 50% редукция на захарта в повечето приложения, вкл. безалкохолни напитки, млечни произведения, печива. Това едва ли ще бъде единствения подобен продукт на изложението. Напротив - екстрактите от стевия ще бъдат несъмнено хита на тазгодишното издание на HiE. Цели 23% от изложителите са посочили подсладителите като свой фокус по време на събитието.

life'sDHA plus EPA на DSM пък ще бъде наистина уникален продукт на шоуто. На европейският пазар DSM е единственият доставчик на вегетарианско Омега-3, добито от водорасли. Компанията вече получи статут за новаторски продукт в ЕС през юли т.г. 

Диетичните храни се радват на сериозен ръст в последните години. Два продукта в това направление показват над какво работят специалистите в бранша. Nutrineo, подразделението на Uelzena за здравословни продукти, представя своята версия на заместител на храненето. Ingredia Nutritional пък ще демонстрира разработката TONE UP - високопротеинова напитка (35 гр. протеин в 250 мл бутилка). В основата на формулата е PRODIET FLUID, мицеларен казеин.

Алергиите и хранителните непоносимости са сфера, на която специалистите в храненето обръщат все повече внимание. Пример за успешен продукт в тази насока е демонстрирания от DSM Tolerase L - киселинна лактаза от Aspergillus oryzae с висока активност (100,000 ALU/g), дори и при ниско рН. Това я прави подходяща за използване в хранителни добавки за подобряване на храносмилането, още повече че формулата й позволява директно компресиране. От производителят обещават значително подобрение на качеството на живот на консуматорите с лактозна непоносимост. 

Разходката из сектора за нови продукти завършваме с представители на антиоксидантите. По данни на организаторите, цели 26% от изложителите във Франкфурт тази година ще представят на своите щандове антиоксиданти и това е най-голямата група от ингредиенти на HiE/Ni 2012. Интересно съчетание от по-непознати екстракти с антиоксидантни качества ще демонстрира японската компания Hosoda SHC Co Ltd в сътрудничество с Индонезийската Фермерска Асоциация (KTNA). Новият продукт съдържа джинджифил от о-в Ява, който стимулира неврогенезата в мозъка, и екстракт от Melinjo, който е богат на субстанцията на младостта ресвератрол. Според производителя, комбинацията ни приближава с енда стъпка към вечната младост.

—————

Back