Млечните алтернативи се разнообразяват

08/01/2013 10:31

Алтернативите на млякото вече не са само соеви, категорично е проучване на Innova Market Insights. 

Макар пазарът на тази категория да е все още малък (само 5% от общия брой на новите млечни продукти през периода октомври 2011- октомври 2012), той се резвива с бързи темпове. Основна причина за това е превръщането на немлечните напитки от нишов здравословен сегмент в масов. Някои опасения по отношения на соята, например алергенния й характер, също подпомагат разнообразяването на суровинния състав.

И днес соевото мляко доминира на този пазар. 78% от новите продукти, излезли в посочения период, съдържат соя - независимо дали като първичен или вторичен ингредиент. Все по-широка обаче става суровинната база за производството, като тук се включват както зърнени култури (овес, ориз, ечемик), така и ядки (бадеми, лешници, орехи, кашу). 

По отношение на новите продукти, 17% от тях са били базирани на ориз, 11% - на овес и 10% - на бадеми. Бадемовите млека се развиват особено интензивно - през 2005 г. само 3% от новите продукти са били на базата на бадеми. Първоначалният бум е в САЩ в периода 2010-2011 г, а от миналата година бадемовите млека привлякоха интереса и на европейците, особено във Великобритания. Дори соевият специалист Allpro предложи бадемово и лешниково мляко в своята гама от началото на 2012 г. 

Друга характерна тенденция, е появата на смесени напитки, например от соя и ориз или многозърнести. Отново САЩ въведоха този модел, наречен не без основание "следващата генерация на немлечните напитки". 

Макар млечните алтернативи да не са вече само продукт за хората със специални хранителни нужди, те остават тясно свързани със здравословните послания. 2/3 от новоизлезлите продукти имат някаква здравословна декларация, а сред най- популярните са "без лактоза" (средно 35% от новите продукти в света и над 50% от тези в Европа и Северна Америка), "органичен", "с нисък холестерол", "без адитиви и консерванти". От активните здравословни декларации най-често използвана е за набогатяването с калций. 

—————

Back