Малайзия: притеснява ни експортната политика на Индонезия

13/07/2012 12:19

Малайзийският борд по палмовото масло изрази опасения, че експортната политика на Индонезия води до срив в цените на суровината, който е неблагоприятен и за двете страни.

Изявлението беше направено по повод решението на Индонезия да наложи 19.5% експортна такса върху суровото палмово масло. В същото Малайзия прилага 30% такса след изпълнението на безмитна квота от 3.6 млн. тона. 

Според ръководителя на Борда, с подобна политика Индонезия подкопава стойността на палмовото масло в дългосрочен план, макар да позволява на индонезийските преработватели временно да подобрят своята конкурентоспособност. В момента заради ниската цена, и двете страни изпитват недостиг на суровина.

Цените на борсата в Куала Лумпур потвърдиха опасенията на Борда. От понеделник те непрекъснато падат, като вчера септемврийските контракти достигнаха 3012 MYR. По информация на Reuters, и днес спадът продължава, като нивата вече са съвсем близо до психологическата граница от 3000 рингита.

Межувременно и цените на соята също тръгнаха надолу, след като в началото на седмицата достигнаха рекорни нива. В сряда Департаментът по земеделие на САЩ (USDA) намали с близо 8% очакваните добиви от единица площ заради продължаващата суша. С реколта от 40.5 бушела на акър, това ще бъде втората най-слаба реколта от соя от 2003 година насам.

—————

Back