Малайзия планира по-голям експорт на сурово палмово масло

01/08/2012 08:10

Износът на палмово масло от Индонезия е нарастнал с 23% през юли спрямо юни, тъй като компаниите са се възползвали от по-ниската експортна такса и са запазили доставки, а потреблението се е увеличило преди мюсюлманските пости.

Запитване на Bloomberg News до главните плантации сочи, че най-вероятно експортът за месеца ще достигне 1.4 млн. тона, докато в юни количеството е било 1.14 млн. тона. Според трима от респондентите, производството е спаднало с около 5% до 2 млн. тона.

В отговор на индонезийската политика, Малайзия обяви, че ще увеличи своята квота за износ на сурово палмово масло без експортна такса, с до 2 млн. тона тази година. Мярката цели да подпомогне плантациите, които очакват сериозни количества суровина през следващите няколко месеца. Така общата квота ще нарастне до 5 млн. тона - действие, напълно в унисон с решението на Индия по-рано този месец да увеличи базовите импортни цени за рафинирано палмово масло, насърчавайки доставките на сурово.

И Малайзия, и Индия по този начин отговарят на миналогодишното решение на производител No.1 Индонезия да намали експортните такси за рафинирано масло (използвано като основна готварска мазнина в региона) и да подпомогне собствената си преработвателна индустрия.

Малайзия обвинява Джакарта, че намаляването на експортната такса е повлияло изключително зле на нейните доставки на рафинирано масло и вреди на преработвателите. Подобни опасения изразява и Индия, която инвестира милиарди в строежа на рафинерии.

Експортната статистика на Малайзия за този месец потвърждава, че недоволството на износител No. 2 е основателно. По предварителни данни на SGS, износът на Малайзия през периода 1-25 юли е спаднал с 18% спрямо юни - от 1 463 864 тона на 1 193 227 тона. 

Междувременно, в последните два дни цените на борсата в Куала Лумпур се възстановиха леко след спада, породен от изнесената експортна статистика. Вчера, 31.07.2012 г., октомврийските фючърсни контракти приключиха на нива от 2980 рингита/ тон. 

В същото време, чикагските соеви контракти постигнаха едноседмичен максимум. Договорите за соево масло също отбелязаха възстановяване след срива преди седмица:

Click to Enlarge

В САЩ опасенията, че най-страшната суша от 50 години насам ще продължи да държи в здрава хватка зърнения пояс и в следващите дни, вещае още една трескава борсова седмица.

—————

Back