Лактоферинът получи статут на нова храна в ЕС

05/12/2012 10:58

FrieslandCampina получи статут на нова храна за своя продукт лактоферин, познат под търговската марка Vivinal LF. Решението на Европейската комисия беше публикувано на 27.11.2012 г., три години след подаването на заявката.

Лактоферинът е желязо пренасящ гликопротеин, който принадлежи към групата на трансферините. Технологията на FrieslandCampina позволява неговото директно извличане от краве мляко. На практика решението на ЕК означава, че той ще може да се използва в различни храни и напитки на територията на ЕС, включително храни за бебета и малки деца. 

Новите храни и хранителни съставки са онези, които не са били използвани за човешка консумация в значителна степен на територията на ЕС преди 15.05.1997 г. Техният статут е обект на Регламент 258/97. Към този период лактоферинът е бил използван широко в производството на хранителни добавки (суплементи), но не и на храни. Ето защо той се нуждаеше от статут на нова храна преди да може да бъде прилаган като ингредиент от производителите на храни и напитки в ЕС.

От FrieslandCampina отбелязаха, че са особено доволни от възможността Vivinal LF да бъде използван в различни бебешки и детски формули. Лактоферинът има отношение към имунитета и особено към имунната защита на лигавиците на дихателната, храносмилателна и пикочо-полова система.

 

Повече за приложението на Лактоферин във функционaлни млечни напитки можете да намерите тук.

 

—————

Back