Консумацията на месо в развитите страни намалява

29/01/2012 23:20

Анализатори отбелязват, че световната икономическа криза и промяната в хранителните навици намаляват консумацията на месо в развитите държави.

На фона на 2007 г., днес американците са намалили консумацията на месо с 12.2%. И въпреки че средният американец все още поглъща 75 кг. мръвки на година, това е далеч по-малко от 86-те килограма, които е изяждал през далечната 1999 г.

С въпросните 75 кг. месо на глава от населението годишно, САЩ са първенци в развития свят. В Европа с най-стабилна употреба могат да се похвалят англичаните. Испанците са нацията с най-голям ръст в консумацията, а първенци в обратната тенденция са холандците. Най-малко месо консумират те и финландците.

По данни на Euromonitor продажбите на месо в света в периода 2005- 2010 г. бележат слаб ръст - едва 14%. С по-лоши резултати могат да се "похвалят" само зеленчуците (по-малко от 11% увеличение за същия период). Причината е в нарастващия брой европейци и северноамериканци, които се придържат към диети с ниско съдържание на месо. Звезди като Пол и Стела МакКартни, Опра, Джесика Симпсън,Джеймс Камерън, Йоко Оно, Гуинет Полтроу и други, също имат принос със своето участите в инициативи като Meatless Thursday и Meat-free Monday. Само Йоко Оно има над 700 000 последователи в Twitter, които всеки понеделник получават призива: "Откажете се от месото за ден...два"

В доклада на Euromonitor се отбелязва, че днешният потребител се влияе от разнообразни религиозни, пазарни и модни течения, които предопределят харченето на бюджета му. Нараства и броят на т.нар. "флекситариянци" - хората, които не ядат месо поради здравословни или екологични съображения. Те, заедно с вегетарианци, полу-вегетарианци, намаляващи консумацията на месо и др. под. категории ще купуват все повече алтернативи на месото и в периода 2010-2015 г. стойността на тези алтернативи в световен мащаб ще нарастне с 15%.

Тенденцията на спад в консумацията на месо в развитите държави до голяма степен се компенсира от нарастващото потребление в Третия свят, където подобряването на благосъстоянието, нарастването на населението и урбанизацията оказват положително влияние. Така потреблението на месо става все по-равномерно в световен мащаб, а Китай, Индия, Русия, Южна Америка и части от Азия дърпат световната консумация до степен, в която производството не може да я задоволи.

Един от начините за справяне с това неравновесно положение, е да се намали разхищението в развития свят. По данни на FAO, 1/3 от храната, произвеждана в развитите страни се похабява, вкл. над 1/5 от месото.  В Европа 3.1% от месото се губи по време на производството, 0.7% - в транспорта и съхранението, 5% -  в преработката и опаковането, 4% - по време на дистрибуцията и цели 11% - на етапа на консумацията. Хранителните банки са един от начините тази порочна практика да се промени.


 

—————

Back